“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | јутсорсинг
27 ное
2018
 
 

»“ индустри€та у нас привлича все повече българите, живеещи в чужбина

Ќад половината от сънародниците ни зад граница обмисл€т да се завърнат на български€ пазар на труда

3042 прочитани€

»ван √айдаров

30% от българите, които живе€т и работ€т в чужбина, биха се върнали у нас, а други 21% се колеба€т. ќсновните мотиви за това са свързани с възможностите за висок стандарт на живот, за развитие и близостта до при€тели и семейство. «атова и една от основните притегателни сили за евентуалната реализаци€ на този процес е »“ индустри€та, като 57% от хората са готови да работ€т в не€, макар и едва 17% от т€х да имат нужната подготовка. “ова показват резултатите от проучване на Ѕългарската асоциаци€ на софтуерните компании (Ѕј— ќћ) сред повече от 4000 българи в над 70 държави от всички континенти, представено във вторник в Ѕ“ј.

“ези резултати са изключително обнадеждаващи. «атова и ще стартираме кампани€ „«јвръщането”, за да привлечем тези хора в софтуерната индустри€, където изпитваме остър недостиг на кадри, а възможностите за развитие са много“, коментира ƒоброслав ƒимитров, председател на ”— на Ѕј— ќћ.

ѕрочетете още: »“ браншът: ¬дигането на осигуровките в последни€ момент е лош сигнал към инвеститорите

√еорги «ахариев, член на ”— на Ѕј— ќћ, от сво€ страна представи Ѕарометър за състо€нието на софтуерната индустри€, който организаци€та изготв€ ежегодно, а резултатите недвусмислено показват защо именно »“ бранша се превръща във все по-привлекателен за сънародниците ни зад граница. —поред резултатите от тазгодишното изследване, разработен въз основа на данни от допитване до членуващите в Ѕј— ќћ компании, както и на анализ на сегмента през последните пет години, българската софтуерна индустри€ се развива с изключително бързи темпове. «а 2017 г. (последната година, за ко€то може да се направи пълен отчет) ръстът на бранша е 18,8%, като оперативните приходи възлизат на стойност 2,54 млрд.лв. - увеличение от 109,4% спр€мо 2012 г.

 ъм момента в сектора са заети над 27 хил. души, а през миналата година бро€т на новонаетите се е увеличил с 15% спр€мо предходната. ¬ тези цифри не са включени специалистите, които работ€т в другите отрасли като банкови€ сектор, телекомуникации и т.н. —ъщевременно вс€ка втора софтуерна компани€ планира 25-50% ръст през следващата година, но прогнозата за ц€лата индустри€ е само 10% именно поради липса на достатъчно кадри.

¬ Ѕългари€ имаме вече добре развита екосистема от университети и академии, както и програми на самите компании за квалификаци€ на специалисти. ѕодготовката е практически насочена, така че се създават кадри с реални умени€. ¬ същото време фактът, че тук се разработват нови софтуерни продукти, дава възможност за утвърдени специалисти да работ€т по проекти с висока добавена стойност и да заемат по-отговорни позиции“, об€сни и Ѕистра ѕапазова, ръководител на инициативата „«авръщането”, ко€то добави също така, че две трети от всички анкетирани, които биха се завърнали обратно да живе€т и работ€т в Ѕългари€, са с висше образование. Ќай-гол€м брой желаещи да се вле€т обратно в български€ пазар на труда има в јнгли€, √ермани€ и —јў.

Ѕългари€ вече е едно прекрасно м€сто за живот и развитие. “р€бва да изпратим ново послание, което да казва, че тук можещите хора имат големи шансове да успе€т. »“ индустри€та е бъдещето на Ѕългари€. Ѕез не€ ще ни е изключително трудно да се развиваме като държава, защото н€маме големи ресурси или енергийни източници. “р€бва да развиваме индустри€та с добавена стойност, ко€то е в главите на хората. »маме страхотни инженери и благодарение на т€х имаме бъдеще”, категоричен беше в обобщение председател€т на ”— на Ѕј— ќћ.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас