“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | GIS
26 ное
2018
 
 

 омплексът по хуманитаристика към —” създаде историческа √»— на “раки€

«а момента платформата е насочена към изследователите, но се предвижда т€ да бъде пригодена и за туристическата индустри€ и държавната администраци€.

1614 прочитани€

»ван √айдаров

≈кип на ”ниверситетски€ комплекс по хуманитаристика “јлма ћатер” към —” “—в.  лимент ќхридски” е създал историческа √»— карта на “раки€, ко€то прослед€ва развитието на почти цели€ балкански регион през вековете. “ова стана €сно по време на представ€нето на резултатите от изпълнението на проект “”ниверситетски комплекс по хуманитаристика „јлма ћатер” (” ’ „јлма ћатер”), което се проведе в ÷ентъра по археометри€ към висшето учебно заведение. «накови€т проект е финансиран от ‘онд "Ќаучни изследвани€" (‘Ќ») към ћќЌ в рамките на конкурс “ƒържавни университетски научно-изследователски комплекси (ƒ”Ќ )”. «атова и резултатите от проекта б€ха представени именно в ÷ентъра по археометри€, който също е изграден на проектна основа.

ѕредстав€нето на резултатите по проекта “”ниверситетски комплекс по хуманитаристика „јлма ћатер” беше открито от проф. јнастас √ерджиков, ректор на —”, който определи инициативата като “едно от най-успешните начинани€ на —” в последните 10 години”. ““ози комплекс даде възможност на учени, които н€маха финансиране и достъп до инфраструктура, да си осигур€т необходимото за развитието на широка палитра от различни хуманитарни и социални науки. ѕроектът подкрепи младите учени, които имат най-много нужда от това”, категоричен беше ректорът на —”.

ѕрочетете още: 3 технологични центъра у нас ще се изграждат със 128,8 млн. лв. европейско финансиране

”ниверситетски€ комплекс по хуманитаристика „јлма ћатер” е част от общо три подобни центъра, създадени през 2009 г. към “ехнически€, ћедицински€ и —офийски€ университет. ¬ началото беше предвидено те да бъдат финансирани с по 30 млн. лева, след което сумата беше редуцирана на 15 млн. лева, а в крайна сметка финансирането възлиза на 4,4 млн. лева”, припомни от сво€ страна и бивши€т ректор на най-гол€мото висше учебно заведение проф. »ван »лчев.

»сторическа √»— на “раки€

ѕроектът за създаване на историческа географска информационна система, прослед€ваща развитието на област “раки€ през вековете, цели да събере на едно м€сто различни видове данни – археологически, писмени извори, епиграфски паметници и т.н. - за да даде на професионалната общност един целокупен източник на информаци€ за почти ц€лата територи€ на Ѕалкански€ полуостров и то в широк исторически диапазон.

ѕроектът за историческа √»— карта на “раки€ е интердисциплинарен. Ќегови€т замисъл е да се съберат данни от различните периоди, географски затворени в областта “раки€. “ук обаче не става дума за съвременното разбиране за този район, а за почти цели€ Ѕалкански полуостров, защото в картата фигурират данни от праистори€та, през гръцки€ и римски€ период, —редновековието (слав€нското нашествие, ¬изанти€, заселване на българите, българска държава, османска държава), до съвременната българска държава. «а момента в демографски аспект екипът на проекта се ограничи до 1921 г., тъй като тогава е първото пребро€ване след ѕървата световна война. »наче платформата разполага и с богат снимков материал, с който се онаглед€ва пром€ната в н€кои градове през годините”, разказа ƒобромир ƒобрев, административен директор на ”ниверситетски комплекс по хуманитаристика “јлма ћатер”.

ѕо думите му основните предизвикателства пред екипа на проекта идват от факта, че за много периоди има прекалено ограничено количество информаци€ по отношение на демографи€та, като това важи дори за османски€ период, за който единствените данни за населението могат да бъдат открити в данъчните регистри.

ќбмисл€ме варианти как историческата √»— карта на “раки€ може да помогне на туристическата индустри€ и държавната администраци€. ¬ момента обаче, т€ е изц€ло насочена към изследователите, тъй като съдържа изключително интересна информаци€, част от ко€то се публикува в дигитален вид за първи път. ќсвен това, при създаването ѝ екипът усп€ да изведе н€кои твърдени€, които с времето могат да се превърнат в открити€. “акова е например тезата, че османските пътища се промен€т с времето по простата причина, че камилите в керваните н€мат копита и не могат да върв€т по старите римски пътища”, сподели плановете за развитие на платформата ƒобромир ƒобрев, като добави, че оттук нататък предстои още много работа и обработването на големи количества данни, за да бъде събрана и качена и информаци€та за османски€ период.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас