Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
25 ное
2018
 
 

Базарът на професиите ще се разшири и към образованието

Освен избор на професия, учениците ще могат да се ориентират и за подходящите образователни програми и институции.

2082 прочитания

Откриване на

Традиционният вече „Базар на професиите“, с който завършва тазгодишната инициатива на „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН догодина ще бъде разширен и допълнен чрез включването и на образователни институции. „Този базар вече е разпознат от българското общество, стана част от българската Национална седмица на професионалните умения. Тази инициатива ще се разширява, вярвам, че тя ще бъде подкрепена и от образователните институции. В Консултативния съвет към министъра на образованието коментирахме, че трябва да се направи следващата стъпка. Трябва не само да се провокира интереса на децата и те рационално и емоционално да се ориентират към дадена професия. На тях трябва да им бъдат представени възможностите за образование в България. Надявам се, че догодина Базарът на професиите да е по-разширен, по-богат“, коментира Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГДООН) и изпълнителен директор на ТехноЛогика.

Според него базарът на професиите е иновативна идея, която се реализира от БМГДООН все по-успешно за четвърта поредна година. „С тази идея адресираме едно съществено предизвикателство пред българското общество, заяви Траянов. - Не можем да допуснем младежи на 18 години да решават какво ще учат преди да са решили в каква професионална област искат да се реализират, за каква професия искат да се подготвят. Затова се стремим с подобни инициативи да дадем на младите достатъчно информация, при това не само суха, синтезирана и синтетична, било то чрез презентация, текст или видеоклип, но и възможността да преживеят емоцията. Основната цел на бъдещата професия трябва да е да даваш повече от себе си и по този начин да получаваш по-голямо удовлетворение“, обясни Траянов.

Прочетете още: 40 вдъхновяващи професионалисти посрещат децата на Базара на професиите

„Именно на щандовете учениците изпитват най-голямата емоция, съпреживяват със специалистите интересните моменти от професиите, започват да осъзнават какво ги влече. В лекционната част по-големите ученици получават по-синтезирана информация, какви са предизвикателствата пред дадена професия, какво трябва да учат, какви умения трябва да придобият“, допълни председателят на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. На тазгодишното събитие бяха създадени 15 щанда с най-разнообразни инсталации и макети, свързани с различните професии, включително инженер, програмист, специалист по киберсигурност, химик, фармацевт, радиоводещ, ТВ оператор и др. Над 40 лектори показаха на по-големите ученици факти и подробности за техните специалности.

Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГДООН) и изпълнителен директор на ТехноЛогика.

Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГДООН) и изпълнителен директор на ТехноЛогика.

Преди 4 години заради огромния обществен интерес Българската мрежа на Глобалния договор на ООН реши да организира този Базар на професиите и за трета поредна година събитието се случва в този мащаб, като за тези 4 години над 5000 посетители са гостували на базара. През тази 2018 г. интересът също е голям, като само в първия ден, петък, над 800 деца от различни училища и на различна възраст са посетили щандовете и семинарите.

Инициативата „Гордея се с труда на моите родители“ се провежда за шеста поредна година, като тази година над 20 компаниите в България отвориха вратите си, за да посрещнат децата и да представят различни професии. „За шестте години на инициативата в компаниите са влезли над 3000 деца, които да се докоснали до много различни професии, получили са знания и умения, така че по-лесно да изберат своето бъдеще. Благодарим на всички специалисти, които отделят от времето си, за да научат децата на нови неща и да им дадат правилния съвет“, коментираха организаторите.

Bulsatcom представя професията на техника за сателитна ТВ. Снимка: Владимир Владков

Bulsatcom представя професията на техника за сателитна ТВ. Снимка: Владимир Владков

На щанда на ТехноЛогика специалисти демонстрираха с какво се занимава специалистът по киберсигурност. Снимка: Владимир Владков

На щанда на ТехноЛогика специалисти демонстрираха с какво се занимава специалистът по киберсигурност. Снимка: Владимир Владков

Chaos Software привлича учениците с професиите на 3D артист и програмист. Снимка: Владимир Владков

Chaos Software привлича учениците с професиите на 3D артист и програмист. Снимка: Владимир Владков

Проектът включваше посещения на работните места в компаниите, участващи в инициативата. Стартирала в началото на ноември, тя се проведе в 16 града в цялата страна – София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Благоевград, Гълъбово, Девня, Димитровград, Крумовград, Панагюрище, Перник, Сандански, Челопеч и Чепеларе. Сред компании има представители на различни индустрии като минно дело (Асарел Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч и Крумовград), енергетика (Контур Глобал Марица Изток 3, Овергаз), химическа и тежка промишленост (Солвей Соди, Неохим, Стомана Индъстри, Фесто Производство), лека промишленост, търговия (Доверие Брик), медии (Transpress, bTV медия груп,), информационни технологии (ТехноЛогика, Chaos Group и Мелексис ), телекомуникации (А1 България, Булсатком), банково дело (ОББ, Борика, Пощенска банка), фармация (Софарма), социални дейности (фондация Конкордия, фондация Bcausе), логистика (Амер Спортс) и креативна индустрия (Ню Бояна).

Професиите на инженер по автоматика, телевизионен журналист, телевизионен оператор и инженер по електроника показаха Festo, BTV (с участието и на водещата Цветанка Ризова) и Melexis:

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас