Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
23 ное
2018
 
 

Как облакът генерира растеж

В близко бъдеще всички компании ще пристъпят към облачна миграция и трябва да имат предвид важността на процеси като свързаност, мониторинг и избор на колокация

1150 прочитания

Иван Гайдаров

„Облачните технологии вече са основна част както от бизнеса, така и от личния живот на хората. Тези от организациите, които все още не са стигнали до него поради някаква причина, е въпрос на време да го направят. Те нямат избор, ако искат да продължат да са конкурентноспособни, и до няколко години ще мигрират по ред причини“. С тези думи Никола Няголов, Principal Consultant в ITNL Bulgaria, откри втората сесия от тазгодишния IоT (CLOUD, 3D PRINT, DRONES,AI) ФОРУМ, организиран от ICT Media и ISACA Sofia Chapter, който беше посветен на навлизането на облачните технологии в корпоративния свят, администрацията и личния живот на потребителите.

Пример за значението, което може да има облачната миграция за една компания, даде инж. Боян Яначков, COO в Electrostart. Компанията изнася всички свои ресурси в облака през 2012 г. Проектът стартира през 2010 г. с внедряване на ERP, BI и производствено планиране, което позволява на Electrostart да се освободи от всичките си сървъри и да замени компютрите си с по-удобни и леснопреносими устройства.

Прочетете още: IIoT – особености на четвъртата индустриална революция

„Освен стандартните системи за обработка на текстове, за принтиране, мейл платформата и т.н., ние мигрирахме и ERP системата, SCADA, BI, CAD/CAM. В годините това позволи на компанията ни да се фокусира в основния си бизнес и по този начин, в едно време, в което имаше сътресения на нашия пазар с появата на LED осветлението, да бъдем гъвкави и да отговорим на новите бизнес предизвикателства“, разказа инж. Боян Яначков.

По думите му, когато започва проектът, компанията прави оценка с пет годишен хоризонт, която сочи, че ще бъдат спестени около 10% от разходите при този модел в сравнение с локалното решение. До момента обаче разходите на Electrostart са редуцирани с 50%, тъй като с времето услугата поевтинява.

Но, за да е успешен един проект за облачна миграция, изключително значение има и начинът, по който системите са свързани от една страна помежду си, от друга към облачната инфраструктура.

инж. Боян Яначков, COO в Electrostart (Снимка: Велко Ангелов)

                                                  Инж. Боян Яначков, COO в Electrostart (Снимка: Велко Ангелов)

Начини на свързаност към облака

„Във всички компании с времето навлизат големите данни, усъвършенстваните анализи, машинното обучение и т.н. Тези технологии помагат на бизнеса да планира по-добре своето производство, да намали непланирания престой, да подобри производителността си и да намали разходите си за поддръжка. Това е възможно благодарение на иновативните решения, които производителите вече предоставят. В момента производствата получават машини, които носят в себе си цялата информация от всички други машини, които този доставчик вече е продал в глобален мащаб, поддържа и получава обратна връзка. Всичко това е възможно само в контекста на облачните технологии. Затова изграждането на свързаността е много важно“, акцентира още специалистът от Electrostart.

Според него, когато става дума за частен облак, ситуацията е много по-лесна, но се усложнява неимоверно, когато една компания избере облачно решение на публичен доставчик. Той цитира помощен материал на Gartner, който групира отделните решения в 4 основни категории – директна интернет свързаност, пряка свързаност с WAN към публични доставчици, софтуерно дифинирани платформи и стратегически мрежови хъбове като Equinix. Там въпросните категории са оценени по 6 критерия – гъвкавост и възможност за достъп до различни екосистеми, наличие на споразумение за ниво на обслужване, наличност на услугата, сигурност, начални разходи, време за ангажимент към договора.

Анализ на Gartner

                                                                  Анализ на Gartner

Въпреки че тези добри практики са налични, с разрастването на големите данни и броя на сензорите, а и цялостното развитие на IIoТ, преносът на цялата тази информация става все по-скъп и труден, което води до развитие както на облачната инфраструктура, така и на друга технологична дисциплина -–изчисленията в крайната точка.

„Тази технология не цели да измести облачните изчисления, а да намали разходите и да увеличи сигурността. В момента 10% от данните, генерирани от бизнеса, се изчисляват на място. До 2022 г. се очаква този процент да нарасне до 75%. Това е и ключът за развитието на IoT”, обърна внимание още инж. Боян Яначков.

Тенденции при центровете за данни

Здравко Николов, изпълнителен директор на Екуиникс България Дейта Сентърс – местно представителство на най-големия оператор на изчислителни центрове в света, Equinix, също беше категоричен, че свързаността е от съществено значение за облачната миграция, като даде и няколко примера за тенденциите при изграждането на центрове за данни.

„Ако центровете за данни преди пет-шест години масово бяха места, където компаниите реално харчеха пари за ток, сега вече все повече крайните клиенти се насочват към големи доставчици като Amazon, Microsoft, Google и т.н. От друга страна, расте лавинообразно желанието на клиентите да бъдат представени в нашите центрове, именно за да могат лесно да достигат до въпросните водещи платформи, които също са наши клиенти“, обясни Здравко Николов, според когото традиционите информационни системи – „сървъри, сториджи, суичове, операционни системи, пълни с вируси“ – губят своята популярност от ден на ден за сметка на облачните технологии. Това води до определена нова динамика и при центровете за данни.

„В началото условията бяха съвсем различни. Големите компании в България например имаха нужда от пространство, в което да концентрира свoите комуникационни ресурси. С навлизането на облачните технологии обаче на пазара се наложи много голяма динамика. Ако преди изчислителните центрове бяха центрове за скъпи устройства, в днешно време те концентрират все по-големи мащаби“, акцентира още изпълнителният директор на Екуиникс България Дейта Сентърс.

Здравко Николов, изпълнителен директор на Екуиникс България Дейта Сентърс (Снимка: Велко Ангелов)

Здравко Николов, изпълнителен директор на Екуиникс България Дейта Сентърс  (Снимка: Велко Ангелов)

Той припомни също така, че преди години центровете за данни са се измервали на първо място в квадратни метри, което е и най-важният показател по това време. „След това скалирането започна да се прави на база мощност. Понастоящем изчислителните центрове продължават да се мерят по този начин, но, освен това, изключително важна е и свързаността на телекомите“, коментира още Здравко Николов и даде пореден пример за значението, което придобиват за бизнеса облачните технологии: „Ние сме стопани на инфраструктурата на много местни компании, които създават световни продукти на високо технологично ниво. Всички те използват облачна инфраструктура или колокации. Тоест, не се занимават с това да създават собствена инфраструктура“.

Мониторинг

За да могат системите, прехвърлени в облачната инфраструктура, да функционират правилно и да носят добавена стойност, те трябва да бъдат наблюдавани. „Има няколко важни тенденции, които водят до определени изисквания. На първо място, хората искат все повече техните преживявания да бъдат дигитални. В бизнесът е същото. Освен това, компаниите искат да плащат все по-малко за съхранение и изчисление, но и да разполагат с повече изчислителни мощности заради по-голямото количество данни, които генерират. От друга страна, организациите, които предлагат тази услуга, се стремят техните центрове за данни да бъдат по-ефективни“, обясни на свой ред Калоян Георгиев, мениджър бизнес развитие EcoStruxure и IoT в APC by Schneider Electic.

Калоян Георгиев, инженер автоматизация и енергиен мениджмънт, мениджър бизнес развитие EcoStruxure и IoT в APC by Schneider Electic (Снимка: Велко Ангелов)

Калоян Георгиев, мениджър бизнес развитие EcoStruxure и IoT в APC by Schneider Electic (Снимка: Велко Ангелов)

Според него на базата на тези тенденции могат да се изведат три основни аспекта.“Първият е видимостта – за да са наясно компаниите дали един процес работи, той трябва да бъде наблюдаван. Вторият аспект е свързан с прозренията – умението да извеждаме смисъл от данните, а не просто да гледаме едни графики. Тук идва ролята на алгоритмите за машинно обучение и бизнес анализи, както и на изкуствения интелект, като идеята е данните да се преобразуват в прозрения със значение за бизнеса. Последното изискване е цялата тази система да бъде отворена и възможна за достъпване от различни локации“, изброи още Калоян Георгиев.

IоT (CLOUD, 3D PRINT, DRONES,AI) ФОРУМ се организира в партньорство с Ingram Micro, APC by Schneider Electric, Equinix Bulgaria Data Centers, Dicota и M&BM Ltd.

ЕТИКЕТИ:
облакрастеж
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас