Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
22 ное
2018
 
 

В ТУ – София заработи нова учебна лаборатория „Роботика и автоматика“

В 2 лаборатории по роботика студентите ще работят със системи за машинно зрение, e-F@actory, SCADA, сервосистеми

1949 прочитания

Нова учебна лаборатория „Роботика и автоматика“ заработи в Техническия университет – София. От началото на декември студентите в катедра „Автоматизация на електрозадвижванията“ към факултет „Автоматика“ ще се обучават да програмират промишлени роботи. Те ще работят с най-модерните индустриални технологии като системи за машинно зрение, серво-системи, e-F@actory, SCADA и др., съобщиха от ТУ – София.

Лабораторията е изградена по инициатива на университета и българската инженерингова компания "Ехнатон България" в партньорство с японския производител Mitsubish ELectric. „Инвестицията в наука и развитие на територията на университета е част от ефективното сътрудничество между бизнеса и образованието, заяви ректорът на ТУ-София чл.-кор. проф. дтн. Георги Михов. - Изключително важно е прякото участие на бизнеса в процеса на обучение на студентите. Не само от гледна точка на осъвременяване материалната база в университета, но и по отношение на адаптирането на обучителните програми в реално време според изискванията на бизнеса. Това партньорство е полезно както за бизнеса, така и за университета, тъй като ще ни помогне съвместно да постигнем по-ефективно обучение“, допълни той.

„Лабораторията „Роботика и Автоматика“ вече е оборудвана с най-съвременните технологии в автоматизацията и ще помогне на българските студенти да свържат знанието с приложния опит, допълва и инж. Симеон Илински, изпълнителен директор на „Ехнатон България". - Като иновативна компания с 20-годишен опит в автоматизацията, проектирането и производството на технологии и оборудване за промишлеността, ние виждаме нуждите на индустрията от модернизиране и развитие. Тази лаборатория отговаря на нашето разбиране за ефективно сътрудничество между бизнеса и образованието – не да подкрепим един, а да дадем шанс на всички млади инженери и специалисти, които се обучават тук, да получат знанието и възможността да променят средата и профила на икономиката в България“, допълни Симеон Илински.

Прочетете още: 3,5 млн. лв. за високотехнологично обучение в два учебни блока на ТУ – София

Лабораторията по роботика в ТУ - София. Снимка: ТУ-София.

ЕХНАТОН е доставчик на системи за управление на машини, производствени линии, пречиствателни инсталации, роботизирани системи, системи за визуална инспекция. Компанията работи в партньорство с най-добрите световни производители на висококачествени средства за индустриална автоматизация и контрол и разработва цялостни решения за безопасна автоматизация; системи и решения за машинно зрение в индустрията.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас