Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
21 ное
2018
 
 

Българско приложение поставя диагнози онлайн и осъществява връзка с лекар

То е изцяло българско и комбинира технология за изкуствен интелект с опита на лекари и медицински специалисти

1442 прочитания

Първото медицинско приложение, способно да анализира симптоми и да поставя диагнози онлайн, вече заработи у нас. То се нарича Фрамар Диагностик и може да разчита медицински резултати, успешно помага за намирането на лекар и дава подробна информация за всеки здравословен проблем. Дигиталният медицински консултант задава въпроси на потребителя или анализира въведените от него резултати от изследвания, след което дава най-вероятните диагнози и дори предлага на пациента консултация и конкретни специалисти, които да му помогнат в лечението.

Приложението е разработено на основата на изкуствения интелект съвместно от лекари и програмисти. За неговия успех допринасят основаването му на реални медицински казуси и включването на многобройни параметри като пол, възраст, хронични заболявания, медикаменти, вредни навици и др., допринасящи за достоверното диагностициране на пациента.

Прочетете още: Изкуственият интелект е в основата на много технологични иновации

В зависимост от това дали потребителят е мъж, жена или дете Фрамар Диагностик работи в различни варианти, анализирайки възможно най-много параметри и достигайки до най-точния извод за здравословните проблеми на конкретния човек. В последната си версия приложението е надградено с модул за изследвания, който е един от малкото в световен мащаб в подобна апликация. В него могат да бъдат въведени резултатите от предварително направени изследвания, след което той предоставя възможни причини за наблюдаваните в тях отклонения, ако има такива.

В софтуера на този етап са включени около 1000 симптома, 60 лабораторни показателя и 250 заболявания като диагнози. За момента тежки диагнози като ракови заболявания отсъстват, но разработчиците продължават да усъвършенстват базата данни и възможностите за диагностициране на приложението.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас