Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
21 ное
2018
 
 

Руска компания съди Facebook заради премахнат профил

Новинарската агенция FAN се смята за част от мрежа за влияние, подкрепяна от Кремъл

908 прочитания

Компанията, стояща зад една от страниците във Facebook, която социалната мрежа премахна като част от борбата си с дезинформацията и фалшивите акаунти, е завела дело срещу нея. Според Reuters Federal Agency of News LLC, известна още като FAN, обвиява Facebook, че възпрепятства правото ѝ на свободно слово от името на правителството и я дискриминира заради руския ѝ произход. Страницата на FAN беше един от акаунтите, изтрити през април, след като американското Министерство на финансите въведе санкции срещу руската Internet Research Agency (IRA) заради всяване на разногласия по време на президентските избори през 2016 г.

Прочетете още: Холандия разкри подробности около мащабна хакерска кампания, дело на ГРУ

В решението си да премахне страницата на FAN Facebook се уповава на силните връзки между двете организации, които дори делят една и съща офис сграда. Освен това, FAN назначи на работа Елена Алексеевна Хусяйнова, която беше обвинена от американските власти в намеса в провелите се наскоро избори. Тя се смята за главен счетоводител на проект Lakhta - кампания за влияние, подкрепена от Кремъл, която породи политическо напрежение в САЩ.

 

FAN отричат да са част от Lakhta и добавят, че Хусяйнова не е имала власт над издателското съдържание, което се публикува от IRA. В документите по делото руската компания се описва като "независима, автентична и легитимна агенция, която публикува материали, представляващи интерес за широката общественост". Сега от FAN искат да блокират решението за закриване на акаунта си и да им бъде изплатено обезщетение, но, според правни експерти, вероятността американския съд да постанови подобно решение са минимални. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас