Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
15 ное
2018
 
 

Tesla яхва вълната на възобновяемите енергийни източници

Компанията постоянно работи върху подобряването на свояите акумулаторни батерии

1115 прочитания

В духа на постоянните иновации, батериите и продуктите за съхранение на енергия на Tesla продължават да се подобряват постоянно във времето. От повишаването на енергийния интензитет до по-голямата ефективност на батериите, енергийните продукти на Tesla се развиват точно толкова бързо, колкото и електромобилите на компанията. Подобни подобрения вдъхновяват президента на автомобилния бизнес на Tesla, Джером Жулен, да бъде категоричен пред CNBC, че батериите на компанията са в постоянен процес на подобрение.

"Ние подобряваме дизайна на клетките постоянно. Това ще продължи, тъй като имаме отлична пътна карта за технологични подобрения през следващите години", коментира той. Предстоящият технологичен скок по отношение на енергийните продукти на Tesla идва в идеалния момент. Усилията на компанията в тази посока, както и желанието ѝ за намаляване на разходите за енергините клетки, съвпадат с цялостния възход на пазара на възобновяема енергия.

 

Прочетете още: Tesla остава на върха на пазара на електромобили, но конкуренция не липсва

Резултатите от неотдавнашен анализ на изследователската фирма Lazard разкриха, че разходите за вятърна и слънчева енергия в САЩ например най-накрая достигат нива, съизмерими с тези за традиционните източници на енергия, базирани на въглища. Важно е да се отбележи, че този процес е факт, въпреки липсата на данъчни субсидии. При наличието на такива, предимствата на възобновяемите енергийни източници стават далеч по впечатляващи.

Анализът на Lazard за енергийните разходи на САЩ сочи, че енергията от вятърни генератори на територията на страната вървят средно между $ 26/MWh и $ 56/MWh без субсидии. Слънчевата енергия, от друга страна, възлиза на между $ 36/MWh и $ 44/MWh без субсидии. За сравнение, средната цена на съществуващите залежи от въглища в САЩ е между $ 27/MWh и $ 45/MWh.

Като се има предвид, че вятърната и слънчевата енергия в крайна сметка не са постоянни, ключът към устойчивостта на тази тенденция се крие в решения от рода на системите за съхранение и акумулаторните батерии, които са в състояние да събират и разпределят енергия. Това е мястото, на което се включва и Tesla Energy. В изявление за San Francisco Chronicle през септември Дж.Б. Страубел, технически директор на Tesla, oтбелязва, че батерии, базирани на решетъчна технология ато тези на компанията, са лесно мащабируеми и надеждни, което ги превръща в идеална алтернатива на изкопаемите горива.

Изследователската компания Wood Mackenzie смята, че преходът от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници може да се случи още преди 2035 г. Организацията очаква към този момент електрическите автомобили, вятърната и слънчевата енергия да бъдат по-разпространени от бензина, дизела и електричество,то базирано на изкопаеми горива. Според тях преминаването към възобновяеми енергийни източници ще стане факт, когато чистите енергийни решения достигнат 20% пазарен дял. Имайки предвид това, енергийният бизнс на Tesla може да получи сериозен тласък много по-рано от очакваното.  

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас