“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | —офтуер
14 ное
2018
 
 

–осен ∆ел€зков: 80% от информаци€та е базирана на √»— технологиите

“ова за€ви транспортни€т министър по време на 20-то юбилейно издание на —ветовни€ √»— ден, организирано от ESRI Ѕългари€.

954 прочитани€

–осен ∆ел€зков: 80% от информаци€та е базирана на √»— технологиите

ƒнес се проведе 20-то юбилейно издание на —ветовни€ √»— ден, организирано от ≈—–» Ѕългари€. ¬ рамките на конференци€ под надслов „20 години проектираме света заедно“ б€ха представени както последните разработки и иновации в областта на географските информационни системи, така и √»— проекти, реализирани в различни сфери през изминалата година.

„ѕреди 20 години само шепа визионери са осъзнавали необходимостта от сподел€нето на информаци€, което е най-трудната част в човешкото общуване. ƒнес обаче, 80% от информаци€та, ко€то се сподел€, е √»— базирана. ѕазарът се оцен€ва на около 400 милиарда годишно и н€ма индустри€ или институци€, ко€то да не намира решени€ за сво€та дейност в √»— технологиите“, отбел€за министърът на транспорта, информационните технологии и съобщени€т –осен ∆ел€зков по време на откриването на събитието. “ой също така изтъкна важността за сподел€нето на информаци€, което е в основата на държавното управление и гаранци€ за съвместимост, прозрачност и ефективност.

ћинистърът об€ви, че в момента самото ведомството изпълн€ва проект за изграждане на √»— базирана електронна платформа „≈динна информационна точка“, чи€то амбициозна цел е да се съберат на едно м€сто и интегрират данни за трасетата на ц€лата техническа инфраструктура на Ѕългари€. “ова ще даде възможност за бързото развитие на високоскоростните мрежи и за управлението на над 500 оператора, които отговар€т за конкретната инфраструктура, а т€ ще бъде достъпна до организации и граждани.

–осен ∆ел€зков: 80% от информаци€та е базирана на √»— технологиите

¬ официалното откриване на форума се включи и заместник-министърът на околната среда и водите јтанаска Ќиколова. “€ подчерта, че —ветовни€т √»— ден е добра платформа за обмен€не на опит и успешни практики, а прилагането на технологи€та допринас€ за повишаване качеството на живот на гражданите. ћинистерството на околната среда и водите, например, използва √»— технологиите, за да отговори на нуждите на обществото, да предостави повече разбираеми данни на гражданите и да взима ефективни и информирани решени€ за опазване на околната среда.

ѕо време на конференци€та беше засегнат и въпросът за необходимостта от добре подготвени кадри в сферата. ¬ тази връзка проф. Ќиколай ¬итанов, заместник-ректор на —офийски университет „—в.  лимент ќхридски“ об€ви създаването на първата в Ѕългари€ бакалавърска програма по √еографски информационни системи, ко€то ще стартира от следващата година. „—офийски€ университет е т€сно свързан с форума като организатор и домакин на първото събитие. »зползвам този специален повод да об€в€, че скоро предстои откриването на новата бакалавърска програма по √еопространствени системи и технологии“, отбел€за проф. ¬итанов.

—ъщо така в събитието участие взеха американски€т посланик в Ѕългари€ ≈рик –убин, управител€т на ≈—–» Ѕългари€ ≈вгени€  араджова, както и началникът на ¬оенно-географската служба в ћинистерството на отбраната полковник »ван »нковски. —пециални лектори на събитието б€ха ƒжузепе ѕино Ќобиле, директор √еопространствени технологии в Ќј“ќ, и —тефан …енсен, директор данни в ≈вропейската агенци€ по околна среда. “е споделиха сво€ опит и представиха иновативните √»— приложени€ на двете международни организации за анализ, планиране и взимане на информирани решени€ в сферите на сигурност и околна среда.

≈—–» Ѕългари€, създадена през 1995г., е изключителен представител на ESRI Inc. за страната. ¬ продължение на повече от 20 години компани€та реализира стратегически √»— проекти в национален мащаб и в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и други. ≈—–» Ѕългари€ е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас