Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
12 ное
2018
 
 

Ookla изчисли, че A1 е с най-бързата 4G мрежа в България

Докладът на Ookla e базиран на потребителски измервания в периода 1 юли – 30 септември 2018

583 прочитания

А1 грабна „палмата“ на Ookla за най-бързата 4G мрежа в България за третото тримесечие на годината, като измерванията на Ookla са базирани на тестовете на самите потребители, направени в периода 1 юли до 30 септември, съобщиха от българския оператор. На сайта на Ookla все още не са публикували данните за България за Q3,  но според глобалния индекс на Ookla, България е на 27 място в света по средна бързина на мобилния интернет достъп с 38,55 Mbps за септември. 

„Резултатите на Ookla са признание за нашия стремеж непрекъснато да подобряваме своята мрежа, за да осигурим на хората в България възможно най-доброто преживяване. Благодарности на нашите клиенти – хиляди от тях дадоха своята обратна връзка и ни помогнаха днес да имаме най-бързата 4G мрежа в България. Това постижение показва, че А1 е и най-подготвена за бъдещето – настъпването на 5G ерата в света на комуникациите. Всичко това ни радва, но и ни задължава да продължим на бъдем технологичен лидер на телеком пазара у нас”, заяви Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1.

Прочетете още: Vivacom получи сертификат на GWS за 4G мрежата си

 

Компанията е инвестирала в мобилната си мрежа над 170 млн. лева от старта на 4G през 2016 г. до днес. Това е довело до 140% ръст на смартфоните в мрежата на оператора, а броят на активните 4G потребители надхвърля 800 хиляди. Телекомът отчита и ръст от 260% на трафика от данни, като над 60% от него се осъществява в 4G мрежата, чиято максимална скорост към клиента е 112 Mbps. Самата 4G мрежата покрива всички населени места с над 1000 жители у нас.

А1 започва да внедрява и технологията от 4,5G поколение в България, която в края на 2017 г. осигурява скорост с 30% по-висока спрямо досегашната, или около 150 Mbps. Технологията използва различни способи за увеличаване на скоростта, включително „обединяване на носещи честоти” (Carrier Aggregation), която обаче зависи от наличните радиочестотни ресурси. „А1 ще внедри „обединяване на носещи честоти” в цялата страна до края на 2018 година. Тези подобрения ще позволят бързо надграждане до 5G в бъдеще“, твърдят от оператора.

ЕТИКЕТИ:
OoklaA14G5G
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас