“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | —игурност
12 ное
2018
 
 

Ѕј»“ подкрепи ѕарижки€ призив за доверие и сигурност в киберпространството

ƒокументът потвърждава н€кои основни принципи като приложимостта на международното право в киберпространството

1020 прочитани€

Ѕългарската асоциаци€ по информационни технологии /Ѕј»“/ е сред първите организации, подкрепили и подписали ѕарижки€ призив за доверие и сигурност в киберпространството. ¬ъпросната подкрепа и влизането в списъка с подписалите заинтересовани страни тр€бваше да бъде за€вена до кра€ на миналата седмица.

ѕолитическа деклараци€ на високо равнище ще бъде об€вена по-късно днес по време на ѕарижки€ форум за мир, който се провежда във френската столица тази седмица. ƒокументът потвърждава н€кои основни принципи като приложимостта на международното право в киберпространството. ѕризивът позвол€ва на всички заинтересовани страни да сигнализират за €сни€ си ангажимент да засил€т сътрудничеството помежду си, да увеличат стабилността на киберпространството и способността им да предотврат€ват най-значимите атаки.

 

ѕрочетете още: »“ браншът: ¬дигането на осигуровките в последни€ момент е лош сигнал към инвеститорите

ѕо повод включването на Ѕј»“ и важността на документа от ѕариж, ќгн€н “ра€нов, председател на ”— на Ѕј»“, коментира: „¬ече сме приели достъпа до интернет като неотменимо човешко право.  иберпространството не е виртуална, а реална важна част от наши€ живот. Ќеобходимо е всички научени от човечеството уроци, принципи и конвенции в международните отношени€, добри практики и механизми да обхванат и киберпространството, да допринесат за сигурността и стабилността в него. ћощта и достъпността на информационните и комуникационни технологии дават услови€ за невиждани досега възможности за творчество и реализаци€, удобства и мащаб, прогресът зависи от т€х. Ќо те могат да бъдат и инструмент за разрушение и злонамерени действи€. Ќие, българските »“ фирми, съзнаваме сво€та отговорност и зависимост от осигур€ване не само на удобство, богата функционалност и надеждност, но и на сигурност и доверие у всеки потребител. √отви сме и ще партнираме, ще бъдем проактивни и ще работим за реализаци€та на целите на ƒеклараци€та. ƒлъжни сме и можем да допринесем.“

ѕодкрепилите деклараци€та заинтересовани страни ще потвърд€т желанието си да продължат да работ€т заедно за постигането на н€колко основни цели, между които предотврат€ване и по-бързо възстанов€ване от злонамерени кибер дейности; защита на общата достъпност и интегритета на интернет; съдействие за предотврат€ване на злоумишлени намеси в политическите изборни процеси; съвместна работа срещу кражба на интелектуална собственост чрез употреба на » “; предотврат€ване на разпространението на злонамерени инструменти и техники; увеличаване на сигурността на » “ продуктите и услугите, както и на кибер хигиената; прилагането на мерки, за да се предотврати hack-back /обратна атака/; съвместна дейност за укрепване на съответните международни норми.

ќчаква се, днес, в 15.55 CET френски€т президент ≈манюел ћакрон да представи официално и даде сво€та подкрепа на документа, а в 16.20 CET да бъде об€вен и списъка с подкрепилите и подписали призива към момента.

— пълни€ текст на документа можете да се запознаете на страницата на ‘ренското външно министерство.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас