Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
12 ное
2018
 
 

Tesla остава на върха на пазара на електромобили, но конкуренция не липсва

Модели като Nissan LEAF и Chevy Volt добиват все по-голяма популярност както в Северна Америка, така и в Европа

1059 прочитания

Може би, тази новина ще шокира много хора, но, според третото годишно изследване на водещото технологично издание CleanTechnica, Model 3 на Tesla e най-желаният следващ електромобил за шофьорите, които вече са преминали към иновативната технология. Сходни са плановете и на тези, които тепърва планират да се сдобият с електрическа кола. За други тази новина няма да е толкова шокираща, тъй като Model 3 събра над 100 000 предварителни заявки в рамките на едва 24 часа, дори преди Tesla да покажат наяве новия си модел. Търсенето беше толкова голямо още при обявяването на разтработката, че тя се превърна в най-поръчвания единичен продукт само на базата на спецификации в историята. Така че, в крайна сметка не е изненадващо, че именно този електромобил води списъка за "най-желан следващ модел".

Фактът обаче, че под 50% от респондентите дават този отговор, навежда на мисълта, че пазарът на електромобили далеч надхвърля интереса към Model 3, който с времето се превърна в символ на тази технология. В този ред на мисли, може би, ситуацията при по-малко популярните модели дори е по-интересна. Въпреки че получават значително по-малко внимание, много потребители продължават да пазят място в гаражите си именно за тях.

Както и при първите две проучвания на медията сред собственици на електромобили, и в тазгодишното прави впечатление лоялността на потребителите към марките и моделите, които шофират понастоящем. Много шофьори на Volt например планират следващият им автомобил да бъде Bolt, тези на LEAF смятат отново да си закупят такъв електромобил, а шофьорите на модели от портфолиото на Tesla не правят изключение от общото правило, като или планират да закупят същия като сегашния си елкектромобил, или да се сдобият с някой от новите модели.

Прочетете още: Volkswagen с амбиция да оспори лидерството на Tesla при електромобилите

87% от шофьорите на електромобили от Tesla в Северна Америка имат планове следващата им кола отново да бъде произведена от компанията на Мъск. По-конкретно, 33% от тях възнамеряват да се качат в Model 3, 17% - в Model Y, 17% - Model S, 16% - Model Х, а някои респонденти посочват Tesla Roadster или Tesla Pickup, въпреки че те не са били дадени сред възможните отговори.

В Европа цифрата е сходна – 83% от доверилите се на Tesla смятат да го направят пак. 34% са избрали Model 3 за свой следващ електромобил, 28% - Model S, 13% - Model Y, a 2% посочват новия Roadster.

 

 

 

В Северна Америка близо 60% от респондентите, които използват plug-in хибриди, карат Chevy Volt. 22% от тях обаче все пак смятат следващата им кола да бъде Model 3. Добрата новина за General Motors е, че техни модели заемат следващите две позиции - 16% от анкетираните планират да да се доверят на Chevy Bolt, а 9% - на Chevy Volt. Model S и Model Y събират предпочитанията на 4% от участниците в тази група, а Nissan LEAF и Mitsubishi Outlander PHEV – по 3%.

По отношение на изцяло електрическите автомобили, 30% от респондентите в Северна Америка са избрали Tesla (което означава, че 70% имат модели на други производители). В Европа този процент е 29%, което означава, че интересът към компанията на Мъск от двете страни на океана е сходен.

Шофьорите на чисти електромобили, които не са сред феновете на Tesla, до голяма степен избират LEAF (43%) и Bolt (27%), когато става дума за Северна Америка. В Европа основните предпочитания също отиват на сметката на LEAF (34%), следван от Renault ZОЕ (25%). Други електромобили с добри позиции в Северна Америка са Fiat 500e (6%), BMW i3 (5%), Ford Focus Electric (4%), VW e-Golf (4%) и Kia Soul EV (4%). На Стария континент автомобилите с 4% или повече пазарен дял, извън Tesla, когато става дума за чисти електромобили, са BMW i3 (10%), Hyundai Ioniq Electric (10%), Kia Soul EV (6%) и VW e-Golf (5%).

 А сега да си припомним, че най-голямата част от тези шофьори, изброени дотук, искат да преминат към Model 3, но това всъщност означава едва 1/4 от респондентите (23% в Северна Америка и 27% в Европа). В Северна Америка Tesla печели симпатиите и на 4% с Model S, и отново на толкова с Model Y. Но сред тази група лидерите са други - Chevy Bolt (16%) и Nissan LEAF (14%).

 Когато става дума за Европа, предпочитанията за следващ автомобил изглеждат така - Nissan LEAF (12%), Hyundai Kona EV (10%), Renault ZOE (6%), BMW i3 (5%), Model S (5%) и Hyundai Ioniq EV (4%).

 Tesla е лидер по популярност и сред тези шофьори, които все още не са преминали към електромобили, но смятат да го направят в близко бъдеще. Както в Европа, така и в Северна Америка Model 3 заема първата позиция като най-желаната първа електрическа кола, съответно с 59% и 58%.


НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас