Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
11 ное
2018
 
 

Ericsson, Einride и Telia създават автономни камиони с 5G

Решението може да замени поне 60 на сто от днешните тежкотоварни превози

1156 прочитания

Автономният електрокамион T-Pod на Einride, разчитащ на 5G връзка от Ericsson и Telia. Снимка: Ericsson

Ericsson, Telia и Einride са създали значително по-устойчива транспортна екосистема чрез свързване на електрически автономни превозни средства, намалявайки или премахвайки напълно вредните емисии. Трите компании са „впрегнали“ възможностите на 5G мрежата в складовата база на DB Schenker в шведския град Йоншьопинг, като целта е тя да позволи създаването на електрическа автономна система, която да издигне на качествено ново ниво управлението на автопарка.

Ericsson Radio System и Ericsson Cloud Core за 5G предоставят високопроизводителна свързаност на T-pod– безпилотна машина на Einride, която работи непрекъснато в логистичния център на DB Schenker в шведския град. „Нашата основна мисия е да постигнем устойчив преход към цифровия свят на тежкотоварните превози, заяви Робърт Фалк, основател и главен изпълнителен директор на Einride. - 5G предоставя свързаността и надеждността, от която се нуждаем, за да пуснем T-pod по пътищата, като по този начин ще успеем да намалим с 90% въглеродните емисии и ще премахнем напълно изхвърляните азотните окиси.“

Прочетете още: Ericsson, Nissan и Qualcomm се включиха в първия тест на V2X в Япония

Според главния оперативен директор на DB Schenker Евалд Кайзер, „този пилотен проект е крайъгълен камък в прехода към интелигентна транспортна система, която ще бъде безопасна, рентабилна и устойчива. Автономните електрически камиони по пътищата вече не са мечта, това се случва вече. Благодарение на партньорството ни с Einride и свързаността чрез Ericsson и Telia сме в челните редици на този прекрасен преход“, допълва Кайзер.

Добре известните вече характеристики на 5G като голям капацитет и супермалко времезакъснение съответстват на нуждите на бъдещите транспортни решения. Einride T-pod и автономната транспортна система, базирана на 5G, имат потенциал да заменят над 60% от днешния транспорт с ценово по-конкурентна и устойчива алтернатива. Според неотдавнашен доклад на Ericsson за бизнес потенциала на 5G, телеком операторите могат да генерират до 2026 г. приходи в размер на $619 милиарда.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас