Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
09 ное
2018
 
 

Обществена услуга за е-велосипеди ще бори замърсяването в Париж

През септември 2019 г. Ile-de-France Mobilités ще пусне 10 000 електрически велосипеда, които ще могат да бъдат наемани за 40 евро на месец

1241 прочитания

Жителите на Париж и неговите предградия в скоро време могат да получат достъп до 20 000 електрически велосипеда. Обществената транспортна компания Ile-de-France Mobilités (IDFM) стартира проект за отдаване под наем на е-велосипеди, наречена Veligo. В началото инициативата ще стартира с 10 000 велосипеда, но ако проектът придобие популярност, компанията е готова да удвои техния брой.

Целта на IDFM е да се намали употребата на автомобили и по този начин замърсяването във френската столица. Veligo ще допълни парижката програма за споделяне на велосипеди Vélib, но за разлика от почасовото наемане и стоянките на Vélib, е-велосипедите ще бъдат наемани на месечна база срещу 40 евро, като потребителите ще могат да ги съхраняват вкъщи. По подобие на практиката при картите за метро, работодателите могат да се включат в схемата като поемат половината от месечния наем. Така алтернативният транспорт ще е достъпен срещу едва 20 евро на месец.

Прочетете още: Да пътуваш екологично до морето за 6 лв., мисията възможна

Електрическите велосипеди наподобяват тези на Velib, но могат да се движат около 9 километра с едно зареждане. Шестгодишната програма ще има бюджет до 111 млн. евро в зависимост от броя на велосипедите и ще се управлява от консорциум, който включва френската пощенска група La Poste.

Първоначално програмата е финансирана от маркетингова компания в замяна на правото да използва билбордове в Париж. Преди известно време обаче друг оператор се заема с управлението на услугата, което води до редица проблеми и отлив на интерес.

"Електрическите велосипеди имат огромен потенциал", коментира ръководителят на IDFM, Валери Пекре, и добавя: "Това ще помогне на 200 000 парижанци да открият своя алтернативен вариант за придвижване и може би ще ги вдъхнови да си купят лични." Програмата е стартира септември 2019 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас