Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
06 ное
2018
 
 

В Китай разпознават хората и по походката

Нова система на компанията Watrix позволява хората да бъдат идентифицирани, дори да са с гръб и покрито лице

1108 прочитания

Китайските власти започват да използват нов инструмент за наблюдение – софтуер за разпознаване на походка, който разчита на формите на човешкото тяло и начина, по който то се движи, за да идентифицират хора, дори когато лицата им остават скрити за камерите. Новата система, която вече е на въоръжение в полицията в Пекин и Шанхай, е част от натиска, който упражняват властите в Китай, за развитие на системите за видеонаблюдение и снабдяването им с изкуствен интелект. Международната общност обаче е притеснена докъде може да стигне тази технология.

Хуанг Йонжен, главен изпълнителен директор на Watrix, коментира, че системата на компанията може да идентифицира хора от до 50 метра разстояние, дори когато човекът е с гръб и покрито лице. Тази технология запълва пропуските, които имат системите за лицево разпознаване, тъй като те се нуждаят от близки изображения с висока разделителна способност.

"Нямате нужда от каквато и да било интеракция между хората, за да можете да разпознаете тяхната самоличност. Анализът на походката не може да бъде заблуден с просто поклащане или умишлена смяна на начина на ходене, защото анализираме всички характеристики на цялото тяло", обяснява още Хуанг.

Прочетете още: Жертва ли е Apple на хардуерен хак от страна на Китай?

 

Според китайски медии Watrix са инвестирали допълнителни 100 милиона юана (14,5 милиона долара), за да ускорят развитието и продажбата на своята технология за разпознаване на походката.

Китайската полиция използва лицевото разпознаване, за да идентифицира хора в разнородна тълпа, и разработва интегрирана национална система за наблюдение. Служителите по сигурността в западно-китайската провинция Синдзян, чието мюсюлманско население вече е обект на интензивно наблюдение и контрол, също проявяват интерес към новия софтуер, но не всеки в Китай е доволен от появата му.

Ши Шуси, китайски журналист и коментатор, казва, че не е изненадващо, че технологията се развива в Китай по-бързо от останалите части на света заради акцента, който Пекин поставя върху социалния контрол. "Използването на биометрично разпознаване за поддръжката на социална стабилност и управление на обществото е неспирна тенденция и чудесен бизнес за някои хора", смята той.

Иначе, тази технология не е нова. Учените в Япония, Обединеното кралство и Американската агенция за информационни системи за отбрана изследват разпознаването на походката повече от десетилетие, опитвайки се да опровергаят скептицизма, че хората могат да бъдат разпознати по начина, по който вървят. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас