Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
02 ное
2018
 
 

Пазарът на смартфони с 6% спад през Q3 2018

През последното тримесечие, броят на доставените устройства в глобален мащаб е 355,2 милиона

998 прочитания

Отдавна не е тайна, че пазарът на смартфони търпи спад в глобален мащаб, но нов доклад дава представа за реалните размери на тази тенденция. През последното тримесечие, броят на доставените устройства е 355,2 милиона, което е с 6,0% по-малко от миналата година, сочат данни на IDC. Основният спад идва от Samsung, тъй като за този период компанията е продала с 13,4% по-малко смартфони, с което държи 20,3% от световния пазар.

 

Прочетете още: Samsung засилва мобилния си сегмент със сгъваеми, 5G смартфони

Другият основен проблем идва от Китай, където се извършват една трета от общия брой продажби, а за шесто поредно тримесечие те бележат отстъпление. Само за първата половина на 2018 г. този спад е 11%. "Високите нива на проникване, заедно с някои икономически предизвикателства, забавиха значително най-големия пазар на смартфони в света", коментира Райън Райт от IDC.

Междувременно, благодарение на устройства като P20 Pro, Huawei остава пред Apple и продължава да заема второто място в класацията на производителите на смартфони. Борбата ще продължи и през следващото тримесечие, тъй като Apple започна да продава iPhone XR, докато Huawei пусна Mate 20 Pro. И двете устройства се радват на звездни рецензии за функционалностите, които предлагат

С тоталното насищане на пазара на смартфони, оттук нататък производителите ще трябва да разчитат на 5G и иновативни технологични трикове (като наличието на много камери например), за да се преборят с тежката конкуренция. "Ние вярваме, че този пазар ще започне да се възстановява през 2019 г. и след това, задвижван в краткосрочен план от големия цикъл на опресняване във всички сегменти, подкрепен от 5G миграцията", коментира Райт.

Дали обаче 5G ще изиграе ролята на пояс за индустрията, ще видим съвсем скоро. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас