Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ лидери
02 ное
2018
 
 

Apple с отлично представяне през Q4 2018

Приходите на компанията са нараснали с 20% на годишна база и достигат 62,9 млрд. долара

977 прочитания

Apple обяви печалбата си за четвъртото тримесечие на своята фискална 2018 г., а изводите от отчета могат да се обобщят като “още повече Apple”, тъй като приходите са нараснали с 20% на годишна база и достигат 62,9 млрд. долара. Брутният марж достига 38.2%, което е с 0.3% повече от същия период на миналата година. Оперативните приходи също бележат сериозен ръст – 22.9% или 16.1 млрд. долара. Нетните приходи, отчасти заради нови данъчни облекчения, бележат ръст от 31.8% и достигат 14.1 млрд. долара, а печалбата на акция е нараснала с 40,6% до 2,91 долара.

 

Прочетете още: Apple дължи $7 млрд. за роялти такси, твърди Qualcomm

Както обикновено, iPhone е основният локомотив, който дърпа композицията на Apple напред, но, както стана норма през последните години, резултатите от това фискално тримесечие дава само бегла представа за продажбите на новите устройства, тъй като приключва на 29 септември. Иначе, приходите на iPhone са нараснали с 29% на годишна база и достигат до 46,9 млрд. долара, но общите продажби на единица продукция отбелязват символичен растеж от едва 0,4% през четвъртото тримесечие в сравнение със същия период на 2017 г., като продадените устройства са 46,9 млн. Значително по-високите приходи очаквано идват от движещата се нагоре цена на iPhone. Нейните средни стойности в глобален мащаб са около 793.04 долара на устройство.

Другото важно перо за Apple са услугите на компанията. То отбелязва ръст от 17% в сравнение с миналата година и достигат до малко под 10 млрд. долара. Услугите включват дигитално съдържание, Apple Pay и, разбира, се iTunes.

Съвсем скоро технологичният гигант представи и новите си продукти - MacBook Air и Mac Mini - но какво ще бъде тяхното влияние върху приходите на компанията ще можем да видим чак в отчета за първото тримесечие на 2019 г. Засега е ясно само, че през четвъртото тримесечие на 2018 г. продажбите на Mac като цяло са намалели с 2 % - 5.3 милиона единици - но приходите са нараснали с 3%, което отразява по-високата цена на новите модели.

Продажбите на iPad също бележат спад. Apple са продали 9,7 милиона устройства през това тримесечие, което е спад с 6% спрямо същия период на миналата година. Приходите тук, за разлика от тези в другите сегменти, също се понижават - с 4,1 млрд. долара - което е спад от 15% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г.

И накрая, категорията "Други", в която попадат HomePod, в допълнение към Apple TV, Apple Watch, аудио дивизията Beats и продажбата на аксесоари, е генерирала приходи от 4,2 милиарда долара, което е с 31% повече от преди година.

Apple очаква приходите за първото фискално тримесечие да бъдат между 89 и 93 милиарда долара, с марж между 38% и 38.5%.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас