Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
29 окт
2018
 
 

IBM придобива Red Hat за 34 млрд. долара

Компанията, станала известна с продуктите си с отворен код, трябва да подпомогне стремежите на технологичния гигант за по-добри позиции като доставчик на облачни услуги.

835 прочитания

IBM ще придобие компанията, станала известна с продуктите си с отворен код - Red Hat. Сделката за организацията, стояща зад операционната система Red Hat Enterprise Linux, е на стойност 34 млрд. долара. Фактът, че компанията раздава изходния код за основните си продукти, означава, че всеки може да ги изтегли безплатно, а и не само това. Oracle дори използват изходния код на Red Hat за собствения си продукт Oracle Linux.

Наливането на милиарди от страна на IBM за придобиване на софтуерна компания с отворен код може да изглежда странно, но истината е, че редица организации плащат на Red Hat да поддържа тези продукти. На годишна база плащанията възлизат на приблизително 3 милиарда долара.

Прочетете още: Facebook придобива водещ доставчик на инструменти за киберсигурност?

Освен това IBM отдавна е основен потребител и сътрудник на Linux и други проекти с отворен код. В началото на развитието си, концепцията за отворен код представляваше един вид идеалистично софтуерно течение, но към днешна дата тя е в основата на функционирането на редица големи компании - от интернет гиганти като Google и Facebook до Walmart и ExxonMobil. Споделянето на код с външни структури и дори конкуренти позволява на компаниите да работят съвместно за решаване на общи проблеми. Дори Microsoft, които някога открито се подиграваха на отворения код, имат вече няколко подобни проекта и току-що приключиха придобиването на компанията за хостинг и сътрудничество GitHub за 7,5 млрд. долара.

Междувременно IBM влезе сериозно в сегмента на облачните изчисления, като проучване, поръчано от RightScale по-рано тази година, посочи облачната услуга на компанията като четвъртата най-широко използвана след тези на Amazon, Microsoft и Google. В същото проучване обаче става ясно, че растежът на компанията в това отношение е значително по-бавен, отколкото на челната тройка. Услугите на IBМ, базирани на платформата с изкуствен интелект Watson, претърпяха поредица неуспехи. Центърът за ракови заболявания MD Anderson например прекрати договора си с компанията, а това въобще не е единственият подобен случай.

Red Hat също имат свои собствени проблеми, след като акциите на компанията паднаха с 14% само за един ден през юни в резултат на разочароваща за инвеститорите финансова прогноза. Оттогава насам акциите ѝ са изгубили още 17% от стойността си.

Red Hat не е основен доставчик на облачни услуги, но е важен играч в изграждането им. Макар че компанията е най-известна със своята операционна система, тя предлага и все по-голям набор от други продукти, които улесняват организациите в изграждането на облачни платформи в техните центрове за данни или в управлението на приложения, работещи на различни облачни инфраструктури. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас