Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
24 окт
2018
 
 

България с пилотен проект за биометрична разплащателна карта

93% от ПОС терминалите у нас са безконтактни, като се очаква до края на годината делът им да достигне до 100 процента.

1068 прочитания

България е втората държава в света с реализиран пилотен проект за биометрична карта за разплащания. Това каза Ваня Манова, регионален мениджър на MasterCard за България и Македония, по време на представяне на данните от Master Index 2018. “В края на това тримесечие може да започнат да се издават биометрични карти, ако има интерес от страна на компаниите“, допълни тя.

Проучването на MasterCard Master Index 2018 показва, че близо 80% от българите имат дебитни карти. 5,1 на сто притежават само кредитна карта, а 14% - и двете, става ясно още от анализа. Към момента у нас има издадени 7,789 млн. карти и близо 90 хиляди ПОС-терминални устройства. Най-слабо покритие на ПОС терминали MasterCard отчита в кварталните магазини и в градския транспорт. Това ще бъде и фокусът на технологичната компания през следващата година.

 

СНимка: Надежда Чипева

„България е една от страните с най-голямо проникване на платежни карти“, каза Ваня Манова. „Кредитните карти у нас не се радват на особена популярност дори сред платежоспособните клиенти, които са най-честите потребители на този тип платежни инструменти“, допълни тя.

 

93% от ПОС терминалите са безконтактни, като се очаква до края на годината делът им да достигне до 100 процента. 65 на сто от потребителите притежават безконтактна карта. Същият процент потребители споделят, че биха използвали своя мобилен телефон или друго устройство за безконтактни плащания онлайн или при търговци.

Леснотата на употреба, бързината в сравнение с трансакции с въвеждане на ПИН или плащане в брой и безопасността са основните мотиви на потребителите да изберат безконтактни плащания. Проучването на MasterCard показва още, че се увеличава делът на безконтактните плащания за суми под 25 лева., като в същото време намаляват плащанията в брой.

Средната стойност на безконтактна трансакция е 30 лв., показват данни на БОРИКА, цитирани от Ваня Манова. От април 2019 г. лимитът за безконтактни плащания ще бъде увеличен на 50 лв., допълни тя.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас