Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
22 окт
2018
 
 

VW строи първия си гигантски завод за електромобили до Шанхай

След като бъде пусната в експлоатация, фабриката ще произвежда само чисти електромобили, като при пълно натоварване те ще достигат до 300 000 годишно

845 прочитания

Грандиозните планове на Volkswagen за развитие на сегмента на електромобилите започва да придобива още по-осезаеми физически измерения. Производителят на автомобили е започнал строежа на първата си голяма фабрика за масово производство на иновативните превозни средства в град Антинг, който се намира на малко повече от 30 километра западно от Шанхай. Когато официално бъде пусната в експлоатация през 2020 г., новата структура ще бъде насочена единствено към изграждането на изцяло електрически автомобили на базата на платформата MEB (Modular Electric Drive Kit) на компанията, както и на батерии, необходими за захранването на този тип автомобили.

 

Прочетете още: Доставчик на VW и Tesla отваря завод край Ловеч през 2019 г.

Фабриката ще спазва "най-високите съвременни стандарти" за автоматизация, за което ще разчита на 1,400 робота, съобщават от компанията, като също така обещават минимално въздействие върху околната среда, което ще бъде постигнато чрез технологии за намаляване на вредните емисии, както и с по-ниска консумация на енергия и вода.

Това няма да бъде първата фабрика за производство на електромобили на германската компания. Първата поточна линия вече е инсталирана в германския град Цвикау, а организацията има и наскоро открит завод в китайския град Фошан. Но мощностите, които ще има новопостроеното звено, ще позволяват производството на огромни обеми – при върхови натоварвания те могат да достигнат 300 000 електромобила на година. Този мащаб би могъл да доведе до това електромобилите да се превърнат в много по-достъпна стока, на първо време в рамките на китайския пазар, но впоследствие и в глобален мащаб.

Осен това, тази новина дава поводи да се смята, че Шанхай ще се превърне в център на индустрията с електромобили. Съвсем наскоро Tesla също си осигури парцел за построяването на своята Shanghai Gigafactory, което прави инвестицията на Volkswagen втората с подобни гигантски размери в рамките само на месец. Съчетана със съществуващите (макар и конвенционални) производства в района, тази тенденция може да изстреля Шанхай много високо, особено сега, когато Китай облекчава правилата за производството на електромобили от чужди компании.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас