“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
10 окт
2018
 
 

»“ браншът: ¬дигането на осигуровките в последни€ момент е лош сигнал към инвеститорите

ѕравителството тр€бва да инвестира в образователната система, за да подготв€ повече високоплатени специалисти.

1211 прочитани€

Ќамерени€та на правителството да повиши внезапно максимални€ осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. ще имат само негативен ефект както върху инвестиционни€ климат в страната, така и директно върху »“ фирмите, чи€то продукци€ е с много висока добавена стойност. “ова предупреждават в писмо до ћинистерски€ съвет водещите организации в » “ индустри€та - јсоциаци€ “елекомуникации (ј—“≈Ћ), Ѕългарска асоциаци€ на софтуерните компании (Ѕј— ќћ), Ѕългарска асоциаци€ по информационни технологии (Ѕј»“), Ѕългарска аутсорсинг асоциаци€ (Ѕјј) и » “  лъстер.

„»зненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техни€ брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. — резултатите от труда на заетите в » “ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедр€вайки » “ продукти и услуги в българските предпри€ти€ се повишава конкурентоспособността им“, пише в писмото на »“ организациите.

≈фектът на повишението – най-силен върху »“ индустри€та

ѕрочетете още: —офтуерната индустри€ у нас надмина границата от 2 млрд. лв.

—поред »“ бизнеса, намерението на правителството ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в » “ индустри€, като това ще се отрази както на служителите, така и на работодателите. „—ъществува реална опасност от отлив на висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващи€ дефицит на кадри, не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин, предупреждават от »“ организациите. - ≈стествено, след отлива на специалисти ще ги последват и компаниите, които ще предприемат активни действи€ по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически услови€ – например свободните икономически зони край —копие и Ќиш. »кономически€т резултат от това правителствено решение ще бъде строго отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъплени€та ще намале€т, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години“, пише още в анализа на »“ организациите.

Ќационален осигурителен институт. снимка: ёли€ Ћазарова

Ќационален осигурителен институт. снимка: ёли€ Ћазарова

“е см€тат, че точно » “ фирмите са социално отговорни и добри данъкоплатци, като подкреп€т осигур€ването на по-добри услови€ за достойни старини, „но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопостав€не на отделни групи хора в нашето общество“, категорични са от »“ бизнеса.

„–ешението да се увеличи прага на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максимални€ осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопостав€не на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище“, об€сн€ват от »“ организациите.

 

Ћош сигнал към инвеститорите

”величаването на осигурителните вноски (особено в комбинаци€ с обсъжданото увеличаване на вноските по задължителното здравно осигур€ване) ще доведе до намал€ване, дори дои прекрат€ването на инвестициите от страна на компаниите в допълнително обучение и нови кадри в бизнеса, за развитие и мотиваци€ на персонала. ќсвен това ще се намали капацитетът на фирмите да отдел€т средства, ресурси и време за участие в социално отговорни кампании. „ѕротиворечивите действи€ на правителството вод€т до непредвидимост на средата, което се отраз€ва както на българските компании, така и на привличането на потенциални чуждестранни инвеститори“, твърд€т от петте » “ организации.

„ќпас€ваме се, че краткото предизвестие на тези промени ще доведе до напрежение и нарушаване на плановете за развитие. Ќа мнение сме, че толкова чувствителна тема следва да се комуникира и с бизнеса, който е пр€ко засегнат. ≈дно прибързано и непрозрачно решение буди съмнени€ дали е направена прецизна оценка на въздействието върху бизнес средата. ѕром€ната неизбежно ще рефлектира и върху цените на » “ продуктите и услугите, което ще се отрази на конкурентоспособността на българската икономика на най-базисно равнище“, допълват те.

„¬ средата на октомври вс€ка фирма има вече бюджет за следващата година – какви разходи ще направи, какви пари ще изхарчи за обучени€ на персонала, какви пари ще изхарчи за социални придобивки и в един момент държавата идва и смен€ правилата, за€ви по този повод в предаването „–еферендум“ по ЅЌ“ ѕетър »ванов, заместник-председател на ”— на Ѕј»“. - “р€бва да развиваме тези части на икономиката, които нос€т смислен доход, които задържат българските деца в Ѕългари€, а не ги карат да отидат в западната част на континента, които донас€т чужди инвестиции в Ѕългари€, а не карат инвестициите да се отливат от Ѕългар舓, допълни още ѕетър »ванов.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас