Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
09 окт
2018
 
 

Мост Компютърс: Обърнете внимание на AMD

855 прочитания

Проблемите при доставките на процесори от Intel явно имат потенциал да окажат сериозно влияние върху бизнеса с компютри у нас. С такова впечатление може да остане човек, посетил традиционната дилърска конференция на Мост Компютърс, която се проведе в края на септември в Банско.

Проблемите при наличностите на процесори на Intel (а оттам и покачването на цените) доведоха до увеличаване на продажбите на проддукти на нейния основен конкурент – AMD. Последната обаче все още се отърсва от имиджа си на вечния догонващ.

Тодор Богданов

Intel по традиция са предпочитаната марка процесори и това се потвърждава на всяка Дилърска конференция на Мост компютърс, където изнесените данни показват, че чиповете на AMD се купуват в пъти по-малко.

Тази година обаче проблемите на Intel съвпадат със своеобразно възраждане на AMD – ней-ната Zen архитекрура (както и наследнкикът ѝ Zen+) се оказха успешни и за пръв път от доста години чиповете на компанията станаха интересни не само за бюджетни решения.

За да повлияе върху наслоените в продължение на години нагласи и навици на търговците от Мост компютърс поканиха на тазгодишната си дилърска конференция Тодор Богданов от родния сайт Hardware.bg. По думите му е напълно възможно проблемите с доставките на процесори на Intel може да се проточат дори след средата на 2019 г.

Емил Кирилов

Паралелно с това новите Ryzen чипове на AMD вече представляват съвсем адекватна конкуренция на Intel – нещо което не бе факт преди няколко години по време на предходното поколение FX процесори на компанията.

При сега създалата се ситуация логичен избор са процесорите на AMD, но тепърва ще се види дали последната ще може да отговори на повишеното търсене. Емил Кирилов, финансов директор на Мост компютърс, изрази надежда това да се случи и от производителя да не вземат решение да създават изкуствени дефиците с цел вдигане на цените на собствената си продукция.

За финал е редно да се допълни, че Мост Компютърс вече отчитат сериозен ръст при продажбите на процесори на AMD. От там допълниха, че до тази година не са наблюдавали случай, при който продажбите на Intel да спадат, а тези на AMD да се вдигат.

Родният пазар

Едно от най-важните събития за хардуерния пазар у нас е спадът на пазара на криптовалути, случил се през пролетта на настоящата година. Според Крилилов възраждане в сферата почти със сигурност ще има, тъй като зад криптовалутите се крие доста сериозна индустия.

Друга важна новина според Кирилов е това, че след прекъсване за няколко години тайванската компания MSI отново е започнала да продава лаптопи у нас. Подобна бе и ситуацията с компонентите на производителя, които отново се дистрибутират от Мост от миналата година.

Не на последно място продължава търсенето на геймърски продукти. При дъъните платки например от дистрибутора отчитат около 60% повече продадени такива продукти. Интересна е ситуацията при лаптопите – докато при обикновените потребителски машини е налице около 10% спад, тези ориентирани към геймъри бележат почти 15 на сто ръст. Редно е да се подчертае, че това не са евтини продукти. “Очевидно има пазар за таква стока”, заключи Кирилов.

В рамките на традиционната своя дилърска конференция Мост компютърс събра свои клиенти, които имаха възможност да се срещнат на четири очи с представители на световни марки като MSI, ASUS, Seagate, Kingston, Nokia, LG и FSP.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас