Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
04 окт
2018
 
 

Как адитивните технологии оптимизират продуктовия дизайн

3D печатът дава възможност за установяване на проблеми в ранна фаза, провеждане на експерименти и изграждане на визуална представа как би изглеждал продукта

1127 прочитания

Иван Гайдаров

Адитивните технологии, известни още като 3D принтиране, въвеждат съвсем нови възможности в процеса на продуктов дизайн, като помагат на разработчиците да изглаждат несъвършенствата още в процеса на работа. Тази оценка направи по време на Балканската конференция Additive Days – “Дни на 3D принтирането”, организирана за първи път в София от B2N, доц. д-р Георги Червендинев, ръководител на катедра „Инженерен дизайн“ към Технически университет – София. Доц. Червендинев, заедно със своя екип от студенти, разработва различни проекти, чиято цел е намирането на конкретни решения „на базата на възможностите, които дават новите технологии за проектиране и 3D принтиране“.

„Работата на нашата лабораторията е насочена към концептуални проекти, които целят да правим изследвания и да установяваме възможностите да се стигне до краен продукт, без крайната цел да е самият продукт, а усъвършенстването на процеса по проектиране“, обясни доц. Червендиев.

Прочетете още: За първи път София приема Балканска конференция за 3D принтиране

Проект „Номад“

Основният проект, над който работи в това отношение лабораторията, е „Номад“ - концепция за превозни средства, контрапункт на тенденцията да се създават автономни коли, „при които човекът се разглежда като товар, който трябва да бъде преместен от точка А до точка Б“. По думите на преподавателя екипът „търси пълна свобода на човека, връзка с природата и връщане към някои ценности на транспорта, които човечеството носи през цялото си историческо развитие“.

„Най-важното тук е да се създаде максимална сигурност за транспорта, като едновременно с това се търси максимален контакт с естествената среда. Затова и ние се отказваме от затворените купета, в които създаваме изкуствена среда за пребиваване. Това означава, че превозните средства трябва да заемат малко пространство, за да се адаптират лесно към градските условия“, коментира още доц. Червендиев.

Една от основните характеристики на този вид превозни средства е двуколесното предно окачване, за което ръководителят на катедра „Инженерен дизайн“ има няколко патента. Тази технология има различни варианти и все повече мотоциклетни производители се спират на подобни концепции. „Втората част от концепцията ни за „Номад“ е свързана със създаването на купе, което не ни изолира от външната среда, но едновременно с това е достатъчно сигурно. Макар и малко, има примери за такива разработки в световен мащаб“, обясни още доц. Червендиев.

Тук идва място на възможностите, които дава 3D принтирането за направата на макети на подобни проекти, при които още в зародиш да се установяват основни проблеми, да се експериментира, а, не на последно място, и да се изгражда визуална представа как би изглеждал продукта. „Чрез 3D макетиране много добре се експериментира с концептуални и сложни кинематични структури, каквито в случая са предното окачване и кормилното управление на едно подобно превозно средство. Можем още в един начален етап да видим основни проблеми и да ги усетим тактилно, а не да ги гледаме само на екран. В материал нещата винаги са много по-различни“, акцентира преподавателят от ТУ – София.

„Умни будки“

Друга концепция, върху която работи доц. Червендиев няколко години, и вече има реализирани реални прототипи, са така наречените „Умни бутки“, за които той казва: „Те са продължение на забравените телефонни кабини, но отговарящи на възможностите, които дават новите комуникационни технологии. За съжаление, в парковото градско пространство няма подобно място, няма място, на което човек може да да се отпусне и да работи със своето устройство или лаптоп колкото време му е нужно. Идеята на модулите, които разработваме, е да създадем такова пространство“.

Въпросните павилиони се изграждат на модулен принцип и могат да бъдат проектирани в много различни варианти, в зависимост от средата, в която се разполагат.

Проектът вече е представян на международни изложения. За да може това да се случи, екипът на доц. Червендиев прибягва до 3D принтиране. Изграденият прототип е високо оценен от анализаторите по време на Architecture Week в Прага през 2016 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас