Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
02 окт
2018
 
 

Хиперспектралната технология на VTT дава космически възможности на бизнеса

Космическите камери на финландския развоен център могат да помогнат за създаването на нови концепции за услуги на Земята, базирани на данни и изкуствен интелект

1001 прочитания

Хиперспектралната камера на финландския технологичен развоен център VTT продължава да наблюдава Земята от борда на наносателита Aalto-1. За този тип устройства е уникално да се постигнат такива малки размер и тегло, като едновременно с това се докаже способност за оцеляване в тежки пространствени условия на борда на малък сателит. Тя е оцеляла дори в слънчева буря от клас Х и продължава да предоставя висококачествени данни.

Хиперспектралната камера на Aalto-1 работи с вълни в диапазон 500-900 нанометра. Когато камерата е в космическото пространство, дължината на вълните подлежи на корекция от Земята, което улеснява мащабирането на един и същ хардуер за различни приложения.

През август, спектралната картина беше преместена над Централна Африка и показва река Чуапа близо до Мбанданка. Границата между речното корито и растителността е ясно различима.

Прочетете още: Радиотелескопи показват как работи теорията на гравитацията в екстремни условия

 

Снимка от хиперспектралната камера

 

"Много по-трудно можете да извлечете подобна функционалност от обикновена камера. Хиперспектралните модификации могат да помогнат за създаването на образи, които носят много повече информация от тези на обикновените камери“, коментира скорошните изображения Анти Насила, главен учен на проекта, и добавя: "Голямата слънчева буря през есента на 2017 г. беше финалният тест за способността на хиперспектралните камери да издържат в екстремни пространствени условия".

И тъй като малките сателити са икономически ефективни за изстрелване, съвсем спокойно можем да очакваме в близко бъдеще да се формират цели изкуствени съзвездия с инструменти, които могат да предоставят глобални данни от наблюдения с по-добро покритие в реално време в сравнение с традиционните сателити. Това дава възможност да се използват космическите технологии за създаването на нови концепции за услуги на Земята, базирани на данни и изкуствен интелект, разширявайки се до напълно нови пазари като застраховане и земеделие.

Следващият нов инструмент на VTT, който е в очакване на скорошното си изстрелване в космоса, е първата в света CubeSat - NIR/SWIR хиперспектрална камера.

 

Снимка от обикновена камера, направена в същия момент

"Данните, получени от този нов спектрален обхват, значително увеличават потенциалните за приложения на технологията, тъй като инфрачервеният диапазон извън видимите дължини на вълната съдържа много повече информация за химията и състава на наблюдаваните цели. Този вид данни са полезни например при създаването на нови концепции за обслужване на селското стопанство или при анализ на състава на астероидите ", казва ръководителят на изследователската група Ана Рисанен.

Хидроспектралните технологии за визуализация на VTT са разработени за широка гама приложения. "Ние непрекъснато търсим партньори както от индустрията, така и от академичните среди, за да създадем обществено въздействие със нашата технология", казва още Рисанен.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас