Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
01 окт
2018
 
 

Саудитска Арабия спира съвместен проект със SoftBank за 200 млрд. долара

Инициативата трябваше да превърне кралството в най-сериозния производител на соларна енергия

789 прочитания

Саудитска Арабия е спряла плана от 200 млрд. долара за изграждането на най-големия в света проект за генериране на слънчева енергия, който разработва заедно със SoftBank Group Corp. Според официалната информация на саудитските власти това развитие е наложено от усложнение в “друг интересен трансформационен проект“ на кралството.

Преустановеният проект хвърля сянка върху партньорството между Саудитска Арабия и SoftBank, което афишира амбициозни идеи. Двете страни създадоха фонд от 100 млрд. долара за инвестиции в технологични компании, което доведе до повишаване на притока на средства към стартъп сектора.

 

Прочетете още: Саудитска Арабия налива 1 млрд, долара в конкурент на Tesla

Съвместният проект трябва да превърне най-сериозния производител на петрол в света в гигант в добива на слънчева енергия, генерирайки по 200 гигавата на ден - три пъти повече от нуждите на страната. Планът бе обявен от главния изпълнителен директор на SoftBank Масаьоши Сон и принц Мохамед бин Салман в Ню Йорк през март миналата година и трябваше да бъде продължение на това партньорството.

Сега обаче, официални представители на Саудитска Арабия заявиха, че никой не работи активно по проекта. За сметка на това саудитското кралство разработвало по-широка и практична стратегия за стимулиране на възобновяемата енергия, която ще бъде обявена в края на октомври по време на инвестиционна конференция в Рияд.

„Това ще помогне да се изяснят целите ни в сферата на възобновяемата енергия“, коментира говорител на Саудитска Арабия.

От SoftBank отказват коментар към момента.

Соларният проект трябваше да бъде част от икономическата и социалната трансформация "веднъж на поколение" в Саудитска Арабия. 33-годишният принц Мохамед вдигна забраната за жените да шофират, като страната беше единствената с такава в света, позволил за пръв път от десетилетя отварянето на театри и предприе стъпки за намаляване на влиянието на екстремистките религиозни възгледи.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас