Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
27 сеп
2018
 
 

86% от държавната администрация подценява информационната сигурност

Законопроектът за киберсигурност ще осигури нормативна база за превенция и противодействие на кибератаките.

1320 прочитания

В държавната администрация сериозно се пренебрегва нивото на мрежова информационна сигурност. Това е констатирано в 86% от централните администрации, а едва 10 от тях имат системи за управление на информацията и са сертифицирани по ISO-27000. Данните са от годишния доклад на Държавна агенция „Електронно управление“ и бяха представени от Красимир Симонски, заместник-председател на ДАЕУ, по време на международната конференция InfoSec & Data Storage - „Информационната сигурност - споделена отговорност“, организирана от ICT Media и ISACA-Sofia Chapter.

Красимир Симонски

Само за една година у нас са регистрирани 366 хиляди засегнати IP адреса и 2200 инцидента, добави Красимир Симонски. „Проблемът е, че голяма част от тези неща са невидими. Голямата задача е да ги направим видими и да вземем необходимите мерки“, коментира той.

Мрежовата информационна сигурност е в основата на Законопроекта за киберсигурност, приет на първо четене. В него се разглеждат трите основни стълба на сигурността – организацията, управлението и контрола на киберсигурността, предприемане на мерки за високо ниво на информационна сигурност и правомощията на компетентните органи, поясни Васил Грънчаров, директор на дирекция "Мрежова и информационна сигурност" и ръководител на Центъра за реакция при инциденти в информационната сигурност (CERT България), Държавна агенция "Електронно управление".

Васил Грънчаров

Законопроектът цели да създаде институционална рамка в областта на киберсигурността, превенцията и противодействието на кибератаките. Той се занимава с регулацията на мрежовата и информационна сигурност на администрацията, статута и функционирането на на операторите на съществени услуги и на доставчиците на цифрови услуги.

В европейски мащаб в областта на сигурността функционира агенцията eu-Lisa. Тя се занимава с управлението на големи ИТ системи, свързани със службите за борба с престъпността, държавните граници и мигрантските политики в Европа.

Лука Зампалионе

„Работим с три големи системи, едната от които обслужва 2 млн. полицаи в Европа“, каза д-р Лука Зампалионе, ръководител "Сигурност", eu-LISA. „При нас постъпва комплексен информационен поток от различните системи. Това изисква специален подход към сигурността“, допълни той.

Защитата на информацията на агенцията се изисква от европейското законодателство. „Когато се включи нова система към нас, законът ни казва каква сигурност трябва да се постигне за информацията и за самата система“, разказва Лука Зампалионе. Затова сигурността за нас е от огромно значение, допълва той.

Седемнадесетото поред издание на международната конференция InfoSec & Data Storage - „Информационната сигурност - споделена отговорност“ се проведе със съдействието на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция "Електронно управление". Генерални партньори са AKAT Technologies/ Symantec, IBM, Ingram Micro. Форумът се проведе с партньорството на ACT Sofia, APC by Schneider Electric, CyberArк/ Clico, Dinova Rusev & Partners Law Office, ESCOM/ macmon secure Gmbh, Gemalto/ Clico, Infinidat/ ASBIS, Intracom Bulgaria S.A., Microsoft, Mnemonica, Philip Morris Bulgaria, SoftLine, SonicWall/ ASBIS и любезната подкрепа на М & BM и Dicota.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас