Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сигурност
27 сеп
2018
 
 

Uber плаща 148 милиона долара глоба заради теч на данни от 2016 г.

Компанията прикрила хакерската атака и платила на нападателите 100 000 долара, за да изтрият откраднатите данни на 57 милиона потребители и шофьори

1076 прочитания

Миналата година се появиха сведения, че Uber е станала жертва на хакерска атака, при която е регистриран сериозен теч на данни. Вместо да съобщи на правителството или засегнатите обаче, компанията избира да потули случая. В следствие на това, сега Uber ще изплати 148 млн. долара глоба като част от споразумение, а парите ще бъдат разделени между всички американски щати и Вашингтон. След като случаят с хакерската атака и последвалата реакция на компанията станаха известни, редица държави започнаха разследвания, свързани с инцидента, а други дори заведоха съдебни дела.

Прочетете още: Uber придобива един от най-големите стартъпи в Европа?

Според официалните данни, през октомври 2016 г., хакерите са откраднали лична информация за около 57 милиона клиенти и шофьори на Uber, а в отговор на това компанията им е платила 100 000 долара, за да изтрият данните и да запазят в тайна кампанията. След появата на новината, Федералната търговска комисия започва разследване, като по-късно добавя нови условия към сключеното споразумение.

"Решението на Uber да прикрие този случай е очевидно нарушение на доверието, дадено им от обществото", коментира главният прокурор на Калифорния, Ксавие Бекера, и добавя: "Компанията не успя да защити потребителските данни и не уведоми властите, когато те са били изложени на опасност. В съответствие с корпоративната култура по онова време, Uber са замели под килима случая и умишлено не са спазили закона”.

Наред с глобата, компанията се е съгласила и с решението да приеме по-строги правила за сигурност на данните, които ще бъдат одитирани от външни експерти.  

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас