Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
26 сеп
2018
 
 

Renault създават първия френски умен остров

Бел-Ил ан Мер ще разчита на услуги за споделен транспорт с електромобили и енергия от възобновяеми източници

1016 прочитания

През февруари, Renault помогна за електрификацията на два португалски острова - Мадейра и Порто Санто. Същото направи и Tesla за Хаваи. За разлика от организацията на Илон Мъск обаче, френският автомобилен производител продължава с островните си проекти, като в момента се е заел с това да направи Бел-Ил ан Мер първия "умен остров" в своята страна.

Прочетете още: Кое прави един град „умен“?

През следващите две години Groupe Renault ще разработи интелигентна електрическа екосистема за острова, предназначена да намали въглеродните емисии и да увеличи енергийната му независимост, тъй като жителите на островите обикновено разчитат на подводни кабели или генератори за доставка на енергия, а в резултат на това плащат едни от най-високите цени в света.

Освен това, островът ще разчита на автопарк от хечбек седани Renault Zoe и ванове Ranault Kangoo ZE, които ще осигуряват на местните възможност за използването на споделена транспортна услуга. Те ще бъдат зареждани на електрически станции, захранвани от слънчеви панели, разпределени по покривити на близки сгради, и ще осигуряват електричество и на учебните заведения на острова. Батериите, които вече не са подходящи за употреба в превозни средства, ще бъдат използвани за съхранение на електричество. Renault ще инсталират няколко от тези "вторични" батерии, които ще служат за акумулиране на енергия от възобновяеми източници за последваща употреба.

Този проект категорично не изпълва напълно понятието “умен град” (в случая остров), но е важна първа стъпка в разбирането на това, което е възможно да се изгради в по-малките общности, изправени пред съществуващите енергийни предизвикателства. Резултатите от този експеримент ще помогнат на учените да разберат как електромобилите, батериите за съхранение и възобновяемата енергия могат да работят заедно по най-ефикасния начин. Впоследствие това може да бъде използвано и за решаването на редица проблеми и в по-големи общности, а защо не и на целия континент. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас