Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сигурност
21 сеп
2018
 
 

Хакери ужилиха с 59 млн. долара японска борса за криптовалути

Този тип платформи са ставали жертва на поне пет големи атаки само за тази година.

968 прочитания

Миналата седмица, хакери са ударили японската борса за криптовалути Zaif. Откраднатото при удара се изчислява на около 59 млн. долара, твърди изявление, публикувано от собствениците на борсата в четвъртък. Според Cointelegraph от Tech Bureau Corp. са обявили, че пробивът се е случил на 14 септември. Компанията обаче е открила признаци, че нещо не е наред, на 17 септември, а чак ден по-късно е станало ясно, че това е хакерска атака. В следствие на кампанията борсата в загубила 5 966 биткойна при настоящи стойности от малко по-малко от 6 000 долара, както и все още неизяснени количества биткойн кеш и монакойн.

От Tech Bureau също така коментират, че ще продадат по-голямата част от акциите си на друга японска корпорация за финансови услуги, като продажбата трябва да осигури над 40 милиона долара. Те ще бъдат използвани за покриване на откраднатите от клиентите средства.

Този тип търговия е подобна на тази на фондовата борса или на обмена на конвенционални пари, с изключение на това, че потребителите търсят децентрализирани дигитални валути. Те са така конструирани, че могат да бъдат манипулирани много трудно. Самите борси обаче все още са изложени на многобройни рискове.

През 2014 г., една от най-големите борси за криптовалути в света - Mt. Gox – също базирана в Япония, обяви фалит, след като загуби 473 милиона долара в следствие на хакерска атака.

Малко след като биткойн достигна своя връх през декември 2017 г., японската борса Coincheck съобщи, че е загубила 500 милиона в различни криптовалути, отново заради хакери. Тази загуба бе оценена на повече от 400 милиона долара.

"Борсите за обмен на криптовалути са ставали жертва на поне пет големи атаки само за тази година. Това е и една от причините, поради които професионалните финансови мениджъри странят от този пазар, дори в моменти, в които се появят повече инвеститори”, коментират от реномираното издание Fortune. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас