Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
19 сеп
2018
 
 

GSMA притиска европейските регулатори да облекчат въвеждането на 5G

Навременен достъп до хармонизиран радиочестотен спектър и дългосрочни договори, поиска GSMA

728 прочитания

Индустриалната група GSMA заяви, че спешно са необходими правилни действия от страна на регулаторите, които да позиционират Европа като глобален 5G лидер. Само така може да бъде постигнато предварително планираното увеличаване на БВП на региона с над 4% до 2020 г.

В своя най-нов доклад Mobile Economy GSMA предупреждава, че трябва да бъдат задействани повече подкрепящи политики, за да може Европа да стане „предпочитано място за инвестиции“, така че регионът да се възползва от пълния си потенциал в областта на 5G.

В изявление към доклада генералният директор на GSMA Матс Гранрид каза, че 5G мрежите в Европа ще предоставят покритие на почти три четвърти от населението на ЕС до 2025 г., а Европа би трябвало да се превърне в третия най-голям 5G пазар в света след Азиатско-Тихоокеанския регион и Северна Америка.

Прочетете още: Nokia и Ericsson взеха заеми за 5G мрежи от ЕИБ

„Успехът в 5G ерата обаче ще зависи от способността на правителствата да въведат регулаторни рамки с поглед в бъдещето, които стимулират устойчивите инвестиции, подкрепят иновациите и защитават потребителите“, добавят Гранрид.

GSMA отбелязва още, че мобилните технологии и услуги са генерирали 3,3 на сто от БВП на Европа през 2017 г., което е допринесло за увеличаване на икономиката с 450 млрд. евро. Очаква се тази сума да нарасне до 720 млрд. евро (или около 4,1 на сто от БВП през 2022 г.)

За целта регулаторите трябва спешно да предприемат реформи, които да стимулират цифровата еволюция. Те включват проинвестиционна среда, която да позволи на мобилната индустрия да направи инвестиции, както и поддържане на едни и същи правила за една и съща услуга, което ще доведе до повече конкуренция, иновации и повече услуги за потребителите.

Сред основните искания на организацията, обединяваща мобилни оператори и доставчици на телекомуникационни решения, е навременен достъп до хармонизиран радиочестотен спектър и „правилните честоти“, които да се предоставят дългосрочно на операторите, инвестиращи в бъдещи мрежи и услуги.

Подобни политики ще подпомогнат 5G амбициите на континента, допълват от GSMA, като първите 5G мрежи в ЕС са планирани да заработят до края на десетилетието.

„До 2025 г. се прогнозира, че 5G ще има около 200 милиона връзки, което означава около 29% дял от всички мобилни връзки в Европа“, допълват от организацията.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас