“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ќбразование
18 сеп
2018
 
 

ƒигитализират българското образование със 105 млн. лева по ќѕ УЌќ»–Ф

¬ъпросът е с тези пари да направим така, че нашите учители да създават дигитално съдържание, об€сниха от отговорната изпълнителна агенци€

1183 прочитани€

»ван √айдаров

ѕроцедурата “ќбразование за утрешни€ ден” ще подппомогне изпълнението на стратегическата визи€ за дигитализаци€ на българското образование. “€ ще надгради всичко, което е правено до момента в ћќЌ, и ще даде основата за това накъде ще се насочат инвестициите след 2020 г. “ова коментира по време на пресконференци€ в ћинистерството на образованието (ћќЌ) изпълнителни€т директор на »ј „ќперативна програма „Ќаука и образование за интелигентен растеж”  ирил √ератлиев. «а целта е предвиден бюджет от 105 милиона лева, които, по думите на √ератлиев, ще бъдат достатъчни към този момент, въпреки критиките, че толкова важно направление тр€бва да разчита на повече средства.

¬ъпросът е тези пари да бъдат насочени в правилната посока и чрез т€х да подменим учебните материали и да направим така, че нашите учители да създават дигитално съдържание, да съхран€ват това съдържание в облачна среда и да имаме една основа, ко€то да бъде доразвивана с последващите инвестиции в тази сфера през следващи€ програмен период”, категоричен беше √ератлиев и добави, че е от изключително значение обществото да е на€сно, че целта на проектите не е да се закупува хардуер.

ѕрочетете още: ¬ Ѕургас откриха ѕрофесионална гимнази€ по компютърно програмиране и иновации

»де€та ни е през това дигитално съдържание да се допълн€т вече полаганите от ћќЌ усили€ в посока създаване на електронни бележници и дневници”, обобщи изпълнителни€т директор на »ј „ќперативна програма „Ќаука и образование за интелигентен растеж”

ƒруга тема, засегната по време на пресконференци€та, беше тази за прехвърл€нето на 100 милиона лева от ќѕ “Ќаука и образование за интелигентен растеж” към ќѕ “»новации и конкурентноспособност”, което доведе до критики, че по този начин се губ€т пари за наука. —поред √ератлиев трансферът се е наложил, тъй като  омитетите за одобрение по дветет програми са преценили, че водещ в случа€ тр€бва да е бизнесът.

“рансферът се наложи, защото преценихме, че водещ за този тип инвестиции следва да бъде бизнесът, който да поръчва необходимите му изследвани€ на научните организации. ќт гледна точка на това, че бизнесът е водещ, н€ма как ние да стартираме тази операци€”, об€сни √ератлиев, като добави, че в ѕриоритетна ос 1 на ќѕ “»новации и конкурентноспособност” има достатъчен ресурс, който тр€бва да бъде смесен с тези допълнителни 100 млн. лева, и след това да бъде об€вена процедура, в ко€то научно-изследователските организации ще бъдат задължителен партньор.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас