Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
18 сеп
2018
 
 

Саудитска Арабия налива 1 млрд, долара в конкурент на Tesla

Lucid Motors трябва да започне серийното производство на електромобили до 2020 г.

766 прочитания

Lucid Motors, стартъп за производство на електрически автомобили, който е сочен като най-сериозния съперник на Tesla в бъдеще, получи сериозна подкрепа в понеделник, след като суверенният фонд на Саудитска Арабия инвестира в него 1 милиард долара. Lucid Motors се стреми да изкара на пазара първия си автомобил през 2020 година.

Lucid се развива в очакване на този момент повече от десетилетие. Компанията е създадена през 2007 г. под името Atieva и се занимава с изграждане на технологии, свързани с електромобили, но не и с цялостното изграждане на такива. През 2015 г. китайският държавен автомобилен производител BAIC стана най-големият инвеститор в Lucid, а компанията промени политиката си, за да се изправи директно срещу Tesla, построявайки свой собствен електромобил.

Прочетете още: Да пътуваш екологично до морето за 6 лв., мисията възможна

Atieva се преименува на Lucid преди две години и привлече в редиците си много ветерани от Tesla - включително главния ѝ технологичен експерт - Питър Роулинсън – който дейно помага при проектирането на първата електрическа кола на организацията - Lucid Air.

Lucid се стреми към създаването на луксозен седан, подобен на Model S. От компанията дори се похвалиха, че прототипът им е с размерите на Mercedes-Benz E класа, като предлага достатъчно интериорно пространство. Високопрофилният модел на компанията се очаква да струва повече от 100,000 долара. Той ще бъде оборудван с два мотора с мощност от 1000 конски сили, което позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди.

Въпреки че има определено впечатляващ прототип, досега компанията нямаше финансов ресурс, за да го превърне в комерсиален продукт. В началото на миналата година, от Lucid съобщиха, че строят производствени мощности в Аризона, но работата по проекта беше спряна за повече от година, тъй като компанията търсеше 700 милиона долара финансиране. Инвестицията от 1 милиард долара от страна на Саудитска Арабия най-накрая ще позволи на Lucid да продължи напред с пълна скорост, като производството на електромобили се очаква да започне през 2020 г. Но ако историята на Tesla може да бъде използвана като индикатор, то Lucid ще има нужда от много повече пари, за да има каквато и да било надежда да стане водещ автомобилен производител. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас