Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
18 сеп
2018
 
 

Новите мита на Тръмп срещу Китай удрят и технологичния сектор

Данъкът от 10% върху мрежовото оборудване и рутерите ще засегната компании като Google и Amazon, които използват китайски устройства за облачните си центрове

582 прочитания

Последните мита, които наложи президента Доналд Тръмп за китайски стоки, няма да окажат негативно влияние на продажбите на Apple Watch или Air Pods. Те обаче ще засегнат сериозно други продукти, включително мрежовото оборудване, използвано от широк кръг от технологични компании.

В понеделник, високопоставен служител на администрацията заяви пред репортери, че потребителската електроника като умни часовници и блутут устройства са били извадени от списъка на китайските продукти, които ще бъдат обложени с допълнително мито от 10% от следващата седмица.

Прочетете още: Тръмп пак поиска Apple да върне производството в САЩ

"Работим по решение, което смятаме, че няма да засегне потребителските продукти", коментира официалният представител, като добави, “че тези от типа на мрежовите рутери ще попаднат под ударите на новите мита”.

В началото на седмицата, от администрацията на Тръмп обявиха, че от следващата седмица ще влезе в сила нов кръг мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, тъй като Китай не е променил това, което САЩ определят като несправедливи търговски практики. Попадането на китайското мрежово оборудване под ударите на санкцията обаче би могло да окаже значително въздействие върху технологичния сектор, тъй като модемите и рутерите се използват за захранване на огромни ИТ мрежи, които доставят продукти и услуги по целия свят.

Dell, Cisco, Juniper Networks и Hewlett Packard Enterprise вече обявиха, че митата върху мрежовото оборудване биха могли да навредят на основните им линии и да доведат до загуба на работни места в САЩ.

Според анализатори Google, Facebook и Amazon също използват китайски рутери и модеми, за да изпълняват глобални изчислителни облачни операции. Асоциацията за потребителски технологии пък излезе с изявление, че макар да е доволна, че определени потребителски стоки са били извадени от списъка, счита, че митата са "лоша политика". "Ние сме особено загрижени за репресивните тарифи за рутери и мрежово оборудване. Те ще задушат нашето глобално лидерство в 5G, ще създадат интернет данък върху бизнеса и ще причинят несигурност за компаниите", категорични са от организацията.

Иначе решението за изваждането на свързани потребителски продукти от списъка, включително Apple Watches и Air Pods, е победа за Apple. В свое писмо по-рано този месец, компанията поиска от администрацията на Тръмп да се откаже от митата, които щяха да засегнат нейните продукти. "Тъй като всички мита в крайна сметка се явяват като данък за американските потребители, те ще увеличат цената на продуктите на Apple, на които нашите клиенти са свикнали да разчитат в ежедневието си", коментираха от компанията тогава. Все пак това не е пълна победа. Другите технически компоненти, които Apple използва, като платки и електрически конектори, остават в списъка, като от технологичния гигант отказаха да коментират това развитие.

Новите мита са допълнение към санкциите, въведени по-рано тази година за китайските стоки, които са на стойност 50 милиарда долара. Взети заедно, приблизително половината от продуктите, които Китай продава на Съединените щати всяка година, ще бъдат засегнати от политиката на Тръмп.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас