Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
13 сеп
2018
 
 

Rapid E – първият изцяло електрически автомобил на Aston Martin

Новата разработка е поредно доказателство, че електромобилите се възприемат от все повече традиционни автомобилни производители

815 прочитания

Aston Martin е почти готова да представи първия си изцяло електрически автомобил след години работа. Компанията даде възможност за предварителен, макар и ограничен поглед към Rapide E, електрическата модификация на високопрофилния луксозен седан. Той загатва само качествата на задвижващия механизъм и част от колесните зони, но обещава машина, която е бърза и практична. Двойните ѝ двигатели ще бъдат еквивалент на 602 к.с. и въртящ момент от 950 Nm, които осигуряват максимална скорост от 250 км/ч. Електромобилът на Aston Martin ще ускорява от 0-100 км/ч за 4 секунди. Неговата батерия с 65kWh гарантира 320 км обхват с едно зареждане.

 

Прочетете още: Популярни електромобили на Nissan и Jaguar на изложението в Sofia Ring Mall

Освен всичко друго, Rapid E може да показва върхово представяне в продължение на дълги периоди. Според компанията електромобилът може да направи пълна обиколка на германския състезателен комплекс Нюрбургринг, без това “по никакъв начин да се отрази на батерията”. Това са камъни в двора на Tesla и техния Model S, който не успява да демонстрира върхова форма продължително време, въпреки че дългоочакваният Roadster би трябвало да няма този проблем.

За да се побере новото задвижване, Rapide E търпи някои промени в дизайна. Aston Martin запазват теглото чрез сплави и въглеродни композити, като едновременно с това усъвършенстват аеродинамиката. Автомобилният производител е настроил управлението и задвижването така, че шофьорите да се чувстват по-скоро като в модел, задвижван с газ. Това би трябвало да запази динамиката на шофиране, едновременно с природата.

Проблемът? Ще бъде много трудно да станете собственик на този електромобил. Към обичайната бутиковост на марката в случая се добавя и желанието на Aston Martin да сглоби едва 155 бройки от Rapid E, когато стартира производството му през четвъртото тримесечие на 2019 г. Историята сочи, че всички ще бъдат разпродадени много преди първата от тях реално да стъпи на пътя. Въпреки това, Rapid E е значим проект. Aston Martin е синоним на мощните двигатели с газово задвижване и тази промяна във философията ѝ, когато става дума за първия изцяло електрически модел, говори, че можем да очакваме цяла нова продуктова стратегия.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас