Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
07 сеп
2018
 
 

Различните лица на пазара на външни графични процесори

Въпреки че сегментът като цяло бележи спад през второто тримесечие на 2018 г., Nvidia увеличава пазарния си дял, а AMD се радва на добро съотношение на годишна база

1248 прочитания

Пазарът на външни графични процесори (AIB) бележи спад през второто тримесечие на 2018 г., като разликата с предходното е цели 28% (5,7% на годишна база). Въпреки това, с над 3,2 милиарда долара, генерирани от този сегмент за посочения период, Nvidia увеличава пазарния си дял, а AMD се радва на добро съотношение на годишна база, сочи проучване на Jon Peddie Research (JPR).

Обикновено, AIB намират приложение при настолните персонални компютри, работните станции, сървърите, изчислителните ферми и т.н. Те се продават директно на клиенти като резервни части или са инсталирани фабрично от производителите на оборудване. При всички случаи обаче, те са лицето на високопрофилния сегмент от графичната индустрия със своята автономност и значително по-висока продуктивност в сравнение с вградените процесори.

По-ниските резултати през второто тримесечие на годината са нещо обичайно за сектора. В същото време обаче, 28.0%, спад е с 18.2% по-висок от средната ставка за последните 10 години (9.8%), особено като се има предвид, че спадът на пазара на настолни компютри е едва 3.4% спрямо предходното тримесечие.

Прочетете още: Най-добрите графични карти за гейминг

 

На годишна база, JPR констатират спад на общите доставки на AIB в рамките на тримесечието от 5,7%. В същото време пазарът на настолни компютри нараства с 8,8% в сравнение със същото тримесечие преди година, което говори за сериозен спад на интереса към добива на криптовалути.

Като цяло, продажбите на външни графични процесори бележат леко отстъпление, което не може да се обвърже напълно с това при настолните компютри, предизвикано от промените в сектора на компютърните игри и добива на криптовалути. През 2015 г., когато използването на AIB за добив на криптовалути достигна своя връх, продажбите започнаха да растат неимоверно, докато тези на персонални компютри претърпяха сериозен застой. Но през първото тримесечие на 2018 г. търсенето на външни графични карти за добив на виртуална валута рязко спадна, което се отрази негативно и на необходимостта от високопрофилни графични процесори.

Въпреки все по-голямата популярност на таблетите и останалите устройства, които разчитат на вградена видеокарта, PC геймингът продължава да бъде основен двигател на пазара на външни графични процесори. Разпространението на електронните спортове също допринася за неговия растеж и привлича нови потребители. VR технологиите продължават да будят интерес, но тяхното влияние върху сегмента на високопрофилните графични процесори няма измеримо влияние върху пазара.

Иначе сегментът на геймърските компютри остава е жизнен. Всички производители инвестират в тази посока, тъй като търсенето на подобни конфигурации е стабилно, отбелязват още от JPR.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас