Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
05 сеп
2018
 
 

Volvo превръща самоходните автомобили в мултифункционални машини

Компанията представи нова концепция, според която автомобилът може да бъде офис и да замени самолетния транспорт на кратки разстояния

1451 прочитания

Автономните превозни средства трябва да направят ежедневните ни пътувания по-приятни и потенциално по-бързи. Автомобилният производител Volvo обаче иска да развие тази идея една крачка напред със своята концепция 360c. Представена в централата на компанията в Гьотеборг, тя описва свят, в който автомобилите се превръщат в мобилни офиси, квартири за сън и дори алтернатива на самолетните полети на кратки разстояние.

"Автономното шофиране ще ни позволи да направим следващата голяма стъпка в безопасността, но също така и да открием вълнуващи нови бизнес модели, да позволим на потребителите да прекарват повече време в колата, като правят това, което искат да направят", коментира Хакан Самуелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars.

Прочетете още: Siemens с участие в няколко проекта за автономно бъдеще на превозните средства

Автомобилът, който е с ниво на автоматизация 5 (не разполага с контроли, които са достъпни за потребителя, а се задвижва само автономно във всички случаи), изглежда малко като комбинация от футуристичен SUV и миниван. И тъй като интериорът и екстериорът са изключително важни за взаимодействието между автомобил и потребител, разработката на Volvo няма типичната шофьорска седалка. Вместо това пътниците могат да се чувстват по-скоро като в автобус или офис, тъй като в интериора е включен и презентационен дисплей.

Volvo също вижда в своя 360c заместител на самолетните полети на къси разстояния. Според тях, като се вземе предвид времето за пътуване до летището, контролно-пропусквателен процес и т.н., пътуването с автомобила би било по-бързо и удобно.

Разбира се, преориентирането на значителен брой хора от самолетния транспорт към автомобилния би довело до допълнителен трафик по тези маршрути. Но ако няколко човека, решили да останат на земята, се возят заедно, тогава ситуацията би била друга, а 360c дава тази възможност.

Volvo не е първата компания, която проучва бъдещето с автомобили в ролята на мултифункционални модулни обекти, които могат да бъдат използвани по различни начини. По-рано тази година, Toyota представи концепцията e-Pallet, която отразява много от същите идеи, за които говори Volvo.

Както при всяка първоначална концепция, вероятността превозното средство да е 100% огледално, когато се появи на пътя, е минимална. Но подобни проекти дават възможност на автомобилната индустрия да проучи нови идеи, като покаже на света, че мисли за нещо повече от четири колела и волан.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас