“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет
05 сеп
2018
 
 

» Amazon премина прага от 1 трилион долара пазарна капитализаци€

«а разлика от Apple, на ко€то ѝ тр€бваха 15 месеца, за да измине финалната права от 200 млн. долара, компани€та на Ѕезос усп€ да го направи за три месеца

1366 прочитани€

ƒълги години американски€т бизнес е водещ в глобален мащаб, но до съвсем скоро не можеше да се похвали с компани€, чи€то капитализаци€ надхвърл€  трилиона долара. ћалко повече от месец след като се сдоби с такава в лицето на Apple, те вече са две, след като гигантът в онлайн търгови€та Amazon също достигна тази кота.

“р€бва да се има предвид обаче, че докато производител€т на iPhone се нуждаеше от 15 месеца, за да измине финалната права от 200 милиарда, компани€та на ƒжеф Ѕезос го направи в рамките на едва три месеца. —амо през 2018 г. Amazon натрупва пазарна стойност от 435 млрд. долара. “ази сума надхвърл€ стойността на всички компании от индекс 500 на Standard & Poor, без пет.

ѕрочетете още: Apple на прага на 1 трилион пазарна капитализаци€

¬ъв вторник, акциите на онлайн магазина на ƒжеф Ѕезос се повишиха с 1,9%, като за пръв път изстрел€ха компани€та над прага от 1 трилион долара (Apple постигна това на 2 август). ƒве други компании - Microsoft Corp. и Alphabet Inc. – са на 170 милиарда от заветната цел.

“ова е поредна демонстраци€ на мощта на технологичните компании от «ападното крайбрежие на —јў.  винтетът Facebook Inc., Apple, Amazon, Netflix Inc. и Google е създал 2 трилиона долара стойност в собствен капитал само за три години.

 огато обаче стане дума за сравнение между двете компании с капитализаци€ над 1 трилион долара, на повърхността излизат интересни факти. Amazon е основана през 1994 г., 18 години след Apple, което означава, че се радва на значително по-бърз растеж. “ова се дължи в немалка степен на подхода на двете организации към акционерите. Apple се стреми да носи печалби на своите и е раздала повече от 275 млрд. долара като дивиденти и обратни изкупувани€ от 2012 г. насам.

¬ същи€ момент, Amazon, ко€то никога не е изплащала нито един цент, генерира сравнително малки печалби и продължава да инвестира сериозно в бизнеса си.  апиталови разходи и такива за физически активи като складове и оборудване са скочили до почти 12 милиарда долара през 2017 г., което е ръст от 7,8 милиарда долара спр€мо предходната година.

“ези инвестиции подпомагат и растежа на Amazon Web Services, които имат много по-гол€м хоризонт за развитие от основните операции на Amazon в търгови€та на дребно. —поред анализаторите облачните операции и други сегменти с висок марж като рекламата ще формират около 22% от общите приходи на компани€та през 2018 г. и биха могли да генерират до 45 милиарда долара оперативна печалба до 2020 г.

 

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас