Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
28 авг
2018
 
 

Германският регулатор заплаши Facebook заради тайното събиране на данни

Компанията трябва доброволно да предприеме мерки, иначе те ще й бъдат наложени от антимонополната комисия на Германия

954 прочитания

Федералната антимонополна комисия на Германия може да нареди на Facebook да предприеме спешни мерки, за да отговори на притесненията, свързани с начина по който събира данни без знанието на потребителите. Това ще стане, ако компанията не го направи доброволно, пише агенция Reuters.

„Ние сме наясно, че това трябва да стане, при това да стане много бързо“, каза президентът на комисията Андреас Мънд и добави, че се надява тя да предприеме „първите стъпки“ по този въпрос през идните месеци. Макар да не е ясно какви ще са тези стъпки, те по-скоро ще включват някакъв вид препоръка, а не глоба.

В предварителната оценка за социалната мрежа през 2017 г., антимонополната комисия установи, че Facebook злоупотребява с господстващото си положение и дава възможност за използването на платформата „при условие, че й е позволено неограничено да натрупва всякакъв вид данни, генерирани от използването на уеб страници на трети страни, като обединява тези данни с профила на потребителя в Facebook.“ Мънд добавя, че тези сайтове на трети страни включват услуги, собственост на Facebook, например WhatsApp и Instagram.

Прочетете още: Нови дела заплашват Facebook заради скандала с Cambridge Analytica

Антимонополната комисия следи и дали новите функционалности, представени от Facebook като „опция за изчистване на историята на посещенията“ засяга разследването и дава отговор на притесненията на комисията.

Facebook е „под пара“ още от скандала с Cambridge Analytica. Компанията спря повече от 400 приложения след одит на услугите, предназначени да открият злоупотребата с потребителски данни.

През миналия месец телеком регулаторът на Германия Bundesnetzagentur обяви, че щатските технологични гиганти, включително Google и Facebook, които предоставят е-поща и други съобщителни услуги, трябва да бъдат регулирани по същия начин, по който се регулират и телекомуникационните компании.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас