Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
27 авг
2018
 
 

Мъск размисли, Tesla остава публична компания

Позицията на настоящите инвеститори и притеснението, че процесът по смяна на собствеността ще отклони компанията от производствените ѝ цели, са наклонили везните в полза на моментната ситуация

953 прочитания

Когато Илон Мъск обяви в началото на този месец, че иска да превърне Tesla в частна компания, определено хвана неподготвени членовете на управляващия борд на компанията. Само три седмици по-късно обаче, главният изпълнителен директор на производителя на електромобили обяви, че е променил решението си и в края на краищата Tesla ще остане публична.

Изненадващото обръщение към обществеността беше направено в петък, ден след като Мъск е обсъдил темата с борда на директорите, и ограничи бурната реакция от много посоки - най-големите инвестиционни банки на Уолстрийт, регулаторните органи и т.н. Според приближени до главният изпълнителен директор на Tesla той е променил решението си, защото е осъзнал, че то би било прекалено опростено и би помогнало за преодоляването на някои моментни проблеми, само за да ги замести с нови.

Прочетете още: Саудитска Арабия помага на Мъск да направи Tesla частна компания?

Основните притеснения на Мъск са свързани с прехвърлянето на твърде голям контрол в ръцете на частните инвеститори - включително конвенционални автомобилни компании и Саудитска Арабия - и изключването на по-малките такива, които може да не са в състояние да задържат своя дял.

Тези въпроси са едновременно символични и съществени за Tesla, която е заложила бъдещето си върху това електрическите превозни средства да се превърнат в предпочитан транспорт в глобален мащаб - визия, която превърна компанията в изключително важен играч на автомобилния пазар. Дори и с акции на обща стойност 55 млрд. долара обаче, тя е изправена пред различни проблеми, голяма част от които са общи за много от младите компании, включително уязвимост от прищевките на публичните акционери. От своя страна Илон Мъск също е подложен на засилен контрол, тъй като често е проявявал своята импулсивност, което невинаги се е отразявало добре на компанията и на позициите ѝ на борсата.

Но дори с решението да не променя собствеността на компанията, Илон Мъск може да остане в полезрението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ заради обстоятелствата около първоначалното си съобщение.

"Инвеститорите в Tesla трябва да осъзнаят, че имат панически, нестабилен, а понякога дори саморазрушителен главен изпълнителен директор на кормилото. Рядко се среща толкова объркан и объркващ човек на подобна позиция", смята Джефри Зоненфелд, професор в Yale School of Management

В продължение на години Мъск романтизира идеята Tesla да бъде частна компания. По този начин той смята, че ще се освободи от краткосрочния натиск на публичните пазари и нестабилната цена на акциите, а едновременно с това и от постоянните очаквания компанията да се провали. Вместо това, той вярва, че при смяна на собствеността ще може да се съсредоточи върху работата си за популяризиране на електрическите превозни средства и намаляване на зависимостта на света от изкопаеми горива.

Но от момента на деветте си думи, публикувани в Twitter, чрез които Мъск съобщи за плановете си за приватизация на компанията, в сила са влязли четири основни съображения, които коренно променят неговата позиция. Четирите фактора са следните - настоящите акционери смятат, че Tesla ще бъде по-добре позиционирана като публична компания; не всички съществуващи инвеститори биха могли да притежават акции в частно дружество; не е ясно как отделните инвеститори ще вземат участие в сделката; процесът може да отвлече вниманието на компанията от производствените цели, свързани с Model 3, които имат решаващо значение за финансовото ѝ здраве.

Не на последно място, задълбочаващите се връзки с нови частни инвеститори водят след себе си нови предизвикателства. Като получи средства от Саудитска Арабия например, Tesla ще влезе в практически съюз с една страна, чийто основен доход идва от изкопаемите горива, срещу влиянието на които Мъск се бори, а Риад често е критикуван и от гледна точка на човешките права.

ЕТИКЕТИ:
Илон МъскTesla
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас