Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
24 авг
2018
 
 

Персонализираните операционни системи доминират на пазара на носима електроника

Android на Google отстъпва все по-голям пазар на собствените OS и тези с отворен код, тъй като устройствата стават все по-сложни и взискателни

1025 прочитания

Редица спортни, фитнес и уелнес тракери стават все по-сложни и вече изискват по-усъвършенстван хардуер. Това е така заради операционните системи, вградени в носимата електроника, които подпомагат програмирането на устройствата и подобряват производителността, безопасността и сигурността им. Много от тези операционни системи придобиват все по-общо предназначение, както е при умните часовници, чиито функционалности постоянно се увеличават. Простите спортни, фитнес и уелнес тракери, които проследяват само един показател, например сърдечния ритъм, изискват операционна система, която приоритизира тази задача в реално време. Тези операционни системи могат да бъдат разработени от самия доставчика на устройството или да бъде използвана такава на Google или Linux. ABI Research, консултантска компания, предлагаща стратегически насоки за трансформационни технологии, прогнозира, че спортните, фитнес и уелнес тракери ще бъдат доминирани от Linux и собствени операционни системи между 2018 г. и 2023 г. През 2018 г., двата сегмента съставляват съответно 53% и 38% от целия пазара, като за операционните системи, базирани на Android, остават едва 9%.

Прочетете още: Слаб ръст на пазара на носима електроника

"Със спортни, фитнес и уелнес тракери, включително устройствата за проследяване на активността и такива за мониторинг на сърдечния ритъм и отброяване на извървяното за деня разстояние, пазарът на операционни системи ще стане много разнообразен", казва Стефани Лорънс, анализатор в ABI Research, и обръща внимание, че по-умните устройства, които следят голям брой показатели, се нуждаят и от по-сложна операционна система.

За устройства с една основна функция, като мониторите за сърдечен ритъм, се изисква операционна система в реално време. Този тип носима електроника представлява част от критична система, която има конкретно действие, и изисква завършването му в рамките на определен период от време, за да даде то бърз и предвидим отговор. Операционната система в реално време извършва първо действието с най-висок приоритет, като спира всякакви вторични задачи, което гарантира, че сърдечният ритъм на потребителя се контролира непрекъснато. Затова и типът на устройството винаги трябва да се взима предвид при избора на операционна система.

Доставчиците на спортни, фитнес и уелнес тракери също трябва да определят сами за себе си дали да разработят собствена операционна система, насочена към точно определеното устройството, да се възползват от някоя налична операционна система, която ще има висока функционалност и наличност на приложения, или да адаптират операционна система с отворен код, което е и най-евтината алтернатива.

Компании като Google осигуряват операционна система за носима електроника, базирана на Android, която позволява на доставчиците да предлагат устройства с разпознаваем потребителски интерфейс, голяма библиотека от приложения и съвместимост с различни смартфони, в това число и на Apple. Тя се използва предимно за захранване на по-сложни устройства, които имат много функции.

Все по-голям брой производители на спортни, фитнес и уелнес тракери обаче разработват свои собствени операционни системи, включително Fitbit и Garmin, тъй като това позволява на компанията да гарантира, че операционната система е изцяло съвместима с устройството и обезпечава всички функции, живота на батерията и възможността за свързване с различни външни носители. Собствените операционни системи могат да бъдат както с общо предназначение, така и работещи в реално време, в зависимост от изискванията на устройството. Тъй като спортните, фитнес и уелнес устройства не изискват голяма библиотека от приложения, собствената операционна система или използването на чужда такава с отворен код често са най-предпочитаните варианти.

"Операционната система е важен аспект, който трябва да се вземе предвид при проектирането и разработването на спортни, фитнес и уелнес тракери. Видът на устройството ще определи какъв да е нейният тип. Най-важните съображения за доставчиците и разработчиците на тракери са две - какъв тип операционна система се изисква и кои, ако има такива, други устройства трябва да работят съвместно с устройството", заключава Стефани Лорънс.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас