Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
24 авг
2018
 
 

Гласовите технологии променят бизнеса в организациите

Очаква се, че гласовите технологии и виртуални помощници като Google Assistant, Alexa и Cortana ще нахлуят и в предприятията, но какво точно да очакваме?

1461 прочитания
Страница 1 от 2

Снимка: Shutterstock

Има огромна разлика между това, което корпоративните организации знаят за технологиите, разчитащи на глас, и онова, което правят с тях. Проучване на Globant сред 600 висши ръководители показва, че повечето респонденти виждат големите предимства на гласовите технологии, но едва 31% ги използват ежедневно в работата си.

Не е тайна, че технологиите, разчитащи на глас, са много ценни и това личи на пазара на умни говорители за крайни потребители. Повече от 43 милиона американци вече притежават поне едно от тези устройства. Много хора, които биха разчитали на гласова технология в работата си, вече си служат всеки ден с нея в дома си.

Прочетете още: Умните машини разчитат на задълбочено обучение и невронни мрежи*

Google смята, че около 20% от всички търсения днес стават с гласови команди. В рамките на 2 години 30% от всички браузвания в интернет ще стават без екран, добавят от Gartner, заедно с половината от всички търсения, по данни на ComScore.

А все още съвсем малка част от това се използва в работата или за професионални цели.

Умните говорители като Amazon Echo, Google Home и Apple Home Pod, са предназначени предимно за крайни потребители. Но всички големи компании разработват платформи за бизнеса и за корпоративните клиенти.

 

Продуктите

Pindrop твърди, че три четвърти от всички фирми планират да инвестират в специализирани гласови системи, базирани на Cortana, Google Assistant и Alexa. По-малък, но все пак значителен е делът и на онези, които инвестират в подобни системи, базирани на IBM Watson, Apple Siri и дори Samsung Bixby.

Watson Assistant на IBM е инструмент тип „white label“ за предприятия, които изграждат гласово задействани виртуални помощници, използващи собствени бази данни. Това на практика е Watson Conversation и Watson Virtual Agent, събрани заедно, като те използват аналитични API интерфейси на IBM. IBM обяснява, че инструментът е за предпочитане пред Alexa for Business, тъй като не дава никакви данни и съответно контрол на Amazon (и на IBM, разбира се).

Cisco Spark Assistant е фокусиран изцяло върху срещите вътре в предприятията. Компанията има намерение да го вгради във всички свои устройства за конферентни зали и да го направи достъпен от всяко клиентско устройство.

Spark Assistant е много интересен продукт, защото е базиран на работата на компания, наречена MindMeld. Преди 5 години MindMeld бе експериментално приложение, което „слушаше“ разговор“ и правеше „свободни асоциации“ с резултатите от търсенето на базата на изговореното. По-нататъшното развитие на тази концепция, особено ако се използват събраните в компанията данни, би създало впечатляващ инструмент за срещи, като екранът непрекъснато ще се обновява с факти и контекст по темата, която се дискутира в момента.

След няколко години гласовите технологии ще позволят създаването на интелигентни продукти като Spark Assistant за навременно участие в срещи, вмъкване на факти, правене на предложения и отговаряне на въпроси. Помощникът може също да записва срещите при команда, а продуктът ще може да предприема действия, да изпраща обобщение от срещата и да помогне за планиране на бъдещи срещи.

Дори Mozilla е създала активиран с глас уеб браузър под името Scout. Поне това показва изтекла в медиите точка от дневния ред на една от неотдавнашните корпоративни срещи на компанията в Сан Франциско.

Всеки знае, че тези продукти скоро ще са навсякъде и в резултат те ще окажат голямо въздействие. Не се разбира един тепърва пораждащ се проблем, свързан с едно приложение – гласовото търсене, което да осигури по-големи предимства от гласовите технологии.

 Какъв е проблемът с търсенето? -->

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас