“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | —игурност
22 авг
2018
 
 

Facebook премахна стотици страници, свързани с руското разузнаване и »ран

Twitter и Instagram също премахват профили, които провеждат коодринирани кампании

921 прочитани€

«а пореден път Facebook съобщи пред медиите, че има масово премахнати акаунти, демонстриращи "координирано неподход€що поведение във Facebook и Instagram". ѕо думите на ћарк «укърбърг от двете платформи са премахнати общо 652 страници, за които се см€та, че са свързани с различни кампании, дирижирани от »ран, както и неопределен брой профили, свързани с руските военни разузнавателни служби. ѕодобно на из€влението на Microsoft от вторник и последното съобщение на Facebook от юли, тези промени са част от опитите да се повиши дигиталната сигурност преди предсто€щите избори в —јў през 2018 г.

ѕрочетете още: Microsoft алармира за руски фишинг сайтове, имитиращи републикански платформи

—поред Facebook до новите забрани се е стигнало след четири независими разследвани€. ќсвен т€х, най-гол€мата социална мрежа разкри, че компани€та за сигурност FireEye е “разплела” мрежа от пропагандни сайтове, започващи с Liberty Front Press. Facebook усп€ва да свърже екипа, сто€щ зад страниците, с държавните медии в »ран. Ќ€кои от сайтовете са създадени още през 2013 г. и са насочени към потребители от Ѕлизки€ изток, ¬еликобритани€, —јў и Ћатинска јмерика. ≈дна от страниците например има 155 000 последователи, а в един от своите профили в Instagram т€ е вербувала 48 000 последователи. ћежду свалените страници има и такива, които са об€вени за “неавтетнтични” и опасни, тъй като разпростран€ват злонамерен софтуер.

FireEye публикува карта на много от връзките между подозрителните страници в мрежата.  омпани€та също така идентифицира редица профили в Twitter, свързани с ирански кампании, както и н€кои сайтове на арабски език, които остават извън обсега на доклада. «атова и от Twitter също об€виха, че са забранили 284 акаунта “заради извършване на координирана манипулаци€", ко€то се см€та, че идва също от »ран.

ƒруга част от разследването във Facebook открива фалшиви профили, насочени към потребители в Ѕлизки€ »зток, които датират от 2011 г., и включват страница с повече от 800 000 последователи. ¬ъпросните сайтове и профили от иранската кампани€ са изразходвали $ 12 000 за реклами в Facebook. —поред доклада на FireEye набел€заните за съмнителни страници изглежда не са насочени конкретно към междинните избори в —јў през 2018 г., а се простират далеч отвъд американската публика. ќчевидно е, че не само една група използва социални медии, за да провежда кампании за вли€ние, които могат да достигнат почти навс€къде и е малко веро€тно да бъдат спрени навреме.

 

 

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас