Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
17 авг
2018
 
 

В Google протестират срещу цензурирана модификация на търсачката за Китай

Служителите са притеснени, че интернет гигантът държи в тайна проекта и нарушава етичните правила

1339 прочитания

Служители на Google протестират срещу работата на компанията по цензурирана версия на търсачката, предназначена за Китай, съобщи Ню Йорк Таймс. Те са разпратили писмо с призив за по-голяма прозрачност, поставящо под въпрос етиката на този проект. Обявлението за плановете на най-голямата търсачка са появи по-рано този месец, оставяйки мнозина да се чудят как компанията ще го оправдае, след като публично се изтегли от Китай през 2010 г. заради практиките на цензура в страната. Писмото, което се разпространява във вътрешната комуникационна система на Google, е подписано от около 1000 служители, твърди изданието.

"Ние спешно се нуждаем от повече прозрачност и ангажимент за изчистване и отваряне на процесите - служителите на Google трябва да знаят какво създаваме", се казва в писмото, което също така иска от компанията да позволи на служителите да бъдат част от тестовете за етика и да публикуват етични оценки за проекти, които се разглеждат като противоречиви. В писмото се казва, че Google има желание да работи в рамките на закона за цензурата в Китай, което повдига "неотложни морални и етични въпроси". Служителите се оплакват, че не разполагат с необходимата информация "за вземане на етични решения относно нашата работа, проектите и заетостта ни".

Прочетете още: Малък чип на Google е с голям потенциал за IoT пазара

Голяма част от загрижеността за китайския проект с кодово име Dragonfly идва от тайната, която пази компанията - служителите разказват, че ръководството е инструктирала хората, работещи по проекта, да го пазят в тайна от останалия персонал.

По-рано тази година, хиляди служители подписаха петиция, с която призоваха Google да спре програма за развитие на изкуствен интелект за Пентагона, наречена Project Maven. Някои от тях дори подадоха оставка заради това. Вътрешната реакция накара компанията да заяви, че няма да поднови договора, след като изтече, и да състави набор от етични политики относно начина, по който компанията използва и продава своите инструменти с изкуствен интелект. Няколко служители също така отказаха да работят върху инструмент за сигурност, който би позволил на Google да подпише повече военни договори.

Началникът на Google, Сундар Пичай, отговори на служителите си, че модифицираната за Китай търсачка е на много ранен етап и е проучвателен проект. "Далеч сме от пускането на продукт за търсене в Китай. Дали това въобще ще се случи, все още не е много ясно", коментира той.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас