Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
14 авг
2018
 
 

САЩ забрани устройствата на Huawei и ZTE в държавната администрация

Според американските власти двете компании носят рискове за националната сигурност

1162 прочитания

Американските държавни служители, изпълнителите на правителствени договори и представителите на различните агенции ще трябва да забравят за технологичните устройства, произведени от китайските компании Huawei и ZTE. Президентът на страната, Доналд Тръмп, е подписал т.нар. Defense Authorization Act, който налага забрана за използването на устройства и оборудване за проследяване и преглеждане на потребителски данни, произведени от двете компании и някои други китайски производители. Изпълнителите на правителствени поръчки все още могат да използват някои компоненти от тези производители, стига те по никакъв начин да не обработват потребителски данни. Но тъй като към момента подобно оборудване има в голяма част от агенциите, в закона се казва, че финансирането им в посока замяна на технологичния парк ще бъде приоритизирано.

Прочетете още: Стар софтуер в устройствата на Huawei притесни Великобритания

Въпреки че и двете компании могат да загубят клиенти заради новия закон, последствията от него определено ще бъдат по-сериозни за ZTE, тъй като компанията ще загуби възможността да работи с американски производители. Това би могло да се превърне в смъртна присъда за технологичния гигант - той разчита именно на американски производители за чипове и други важни компоненти.

Американското правителство смята, че Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност на страната и то не от вчера. През 2012 г. Конгресът публикува резултатите от 11-месечно проучване, в което разследващите отбелязват, че компаниите не са успели да обяснят връзките си с китайското правителство. По-рано тази година Пентагонът забрани абсолютно използването на смартфоните на двете компании в рамките на своите обекти. Съвсем наскоро пък Демократичният национален комитет посъветва своите представители да забранят на екипите си да използват устройствата на двете компании заради опасения, че могат да бъдат шпионирани.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас