Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
14 авг
2018
 
 

Софтуерни компании с инициатива за привличане на българи от чужбина

По този начин от БАСКОМ се надяват да преодолеят недостига на квалифицирани специалисти в софтуерната индустрия

1241 прочитания

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) обяви официално старта на инициативата "Завръщането", която е част от стратегията на организацията за преодоляване на недостига от квалифицирани специалисти, който години наред възпрепятства естествения растеж не само на бранша, но и на цялата икономика на България.

 

Прочетете още: Аутсорсинг пазарът - тенденции и цифри

Първата етап на кампанията е свързан с провеждането на анкета, която цели да събере повече информация за нагласите на българите в чужбина и причините, които биха ги накарали да се върнат в България. Резултатите ще бъдат обявени след изтичане на крайния срок на анкетата, който е 25.9.2018 г., и обработката на резултатите. До момента, десет дни след началото на допитването БАСКОМ са събрали над 2000 мнения на българи, живеещи в чужбина, като от асоциацията са категорични, че интересът към инициативата се засилва. Проучването се разпространява с подкрепата на Министерство на икономиката, Държавна агенция за българите в чужбина и Фондация “Тук-Там”.

С новия си проект БАСКОМ цели да популяризира възможностите, които дава софтуерната индустрия в България. “Образованието и опитът в чужбина са търсени предимства от работодателите, особено в експортно-ориентирани индустрии, каквато е софтуерната. Секторът може да предложи не само много добър стандарт на живот, но и възможности за професионална реализация, които са реални алтернативи на тези в чужбина”, категорични са от асоциацията.

Освен инициативата, насочена към българите в чужбина, БАСКОМ работи и в други направления за преодоляване на недостига на кадри - квалификация и преквалификация на специалисти в България, както и привличане на чуждестранни граждани за работа в българската софтуерна индустрия. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас