Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
13 авг
2018
 
 

Facebook ще осигурява “интернет за всички” с нова платформа

Connectivity ще включва и създадената през 2013 г. олекотена платформа Internet.org, наскоро преименувана на Free Basics

1444 прочитания

Facebook представи новата си организация – Connectivity – която трябва да събере на едно място различните проекти на компанията, обединени в графата “интернет за всички”. Тя включва и платформата Internet.org, наскоро преименувана на Free Basics. Уеб услугата на социалната мрежа стартира преди пет години, но беше сериозно разкритикувана от редица експерти и дори блокирана в няколко страни, въпреки че основната идея на олекотената платформа, заявена от Facebook при създаването ѝ, е да подобрява интернет инфраструктурата в по-слабо свързаните части на света.

Прочетете още: Достигнахме ли момента на “върхова социализация”?

Накратко, новата инициатива на Facebook изглежда като по-измеримо колективно усилие за свързването на хора и групи, които нямат достъп до интернет.

"Няма магическа пръчка, която да свърже света. Няма и единична технология, бизнес план или промяна в регулаторната политика, която да промени това. Ние вярваме, че за целта е нужен широк и разнообразен набор от усилия”, коментира пред CNET Яел Магуайър, вицепрезидент по инженерните въпроси за Facebook Connectivity.

Една от областите, включени в новата платформа, е "свързаност на висока надморска височина", която е част от най-популярните инициативи на компанията. Въпреки че Facebook прекрати развитието на програмата си за захранване с интернет чрез гигантски дронове, организацията продължава да полага усилия за разпространение на интернет в труднодостъпни местности с помощта на кули и сателити. Първите от тях трябва да започнат работа в началото на 2019 г.

В рамките на Connectivity попадат и някои не толкова впечатляващи проекти като предоставянето на по-добри инструменти за анализ, за да се подобрят мрежовите операции и ефикасността на партньорите на платформата, както и научноизследователска и развойна дейност за по-добра селска и градска свързаност.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас