Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
13 авг
2018
 
 

Саудитска Арабия помага на Мъск да направи Tesla частна компания?

Според някои източници износител №1 на петрол ще използва тази инвестиция като застраховка при отслабване на интереса към изкопаемите горива

1222 прочитания

Tesla може да намери доста необичаен съюзник в усилията си да стане частна компания и да поеме повече контрол над собствената си съдба. Източник на Bloomberg твърди, че организацията на Илон Мъск е започнала преговори с Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия да стане "значителен инвеститор" при евентуално преобразуване на собствеността. Фондът вече е натрупал 5% дял в Tesla, но настоящите разговори предполагат, че ако планът на Мъск се осъществи, той ще придобие много по-голям дял.

 

Прочетете още: Tesla с нова производствена цел – 10 000 Model 3 на седмица

Към момента и двете страни отказват коментар, но според публикация на Reuters от 11 август Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия не е активно ангажиран с подкрепа на потенциален ход на Teslа в посока превръщането на компанията в частна. Това обаче не изключва воденето на преговори.

Може да звучи странно най-големият износител на петрол да подкрепи компания, чиято основна идея е да подкопае основите на индустрията с изкопаеми горива, но според източника на Bloomberg именно тази зависимост стои в основата на решението на Саудитска Арабия. Според него в този ход Риад вижда застраховка, ако страните започнат да се отдръпват от изкопаемите горива и лишат арабската държава от основния ѝ източник на приходи.

В крайна сметка основното предизвикателство за Мъск ще бъде да натрупа нужната сума. Той вече обяви, че е осигурил една част, но се нуждае от още 60 милиарда долара. Намирането на подобна сума би било подвиг за повечето компании, особено за такива, които се нуждаят поне от известно време, за да се върнат към печелившия път. Затова сега от Tesla трябва да убедят сериозно Саудитска Арабия и други инвеститори, че по-добрите дни вече се виждат на хоризонта.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас