Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
13 авг
2018
 
 

Qualcomm - със $774 милиона глоба в Тайван

Търговската комисия на страната задължи компанията да увеличи инвестициите си и да работи с правителството за развитие на 5G

1058 прочитания

Qualcomm и Търговската комисия на Тайван сключиха примирие. Двете страни се съгласиха да уредят спора си относно спазването на антитръстовата политика на държавата от страна на производителя на чипове. Комисията обвини Qualcomm в злоупотреба с господстващо положение по отношение на пазара на чипсети за клетъчни телефони, като в крайна сметка ѝ наложи глоба от 774 милиона долара през 2017 г. Сега, след като технологичният гигант от Сан Диего отрече тези обвинения и обжалва решението, регулаторният орган се е съгласил да ограничи глобата до 93 милиона долара, които Qualcomm вече плати през юли. Според изявление на компанията "няма други дължими суми".

Съгласно условията на споразумението, Qualcomm може да продължи да определя лицензионните такси въз основа на цената на устройствата, които използва техни компоненти, а не само спрямо цената на самите чипове. Компанията обаче се задължава да спазва набор от изисквания. На първо място, Qualcomm трябва да разширят инвестициите си в Тайван и да работи съвместно с правителството за развитието на 5G в страната. Освен това компанията трябва да отвори нови производствени и инженерни центрове в страната. Водещият производител на чипове също така трябва да позволи на регулатора да наблюдава сделките му през следващите пет години.

Прочетете още: Qualcomm се отказа от NXP, разкри развода с Apple

Qualcomm вече няма да може да дава на производителите отстъпки в замяна на изключителни права. В същото време, ако някой от настоящите партньори на компанията иска да предоговори условията си, защото вярва, че е подложен на несправедливо третиране, производителят на чипове няма да може да прекъсва доставките по време на преговорите.

Според консултантската група DC International Advisory Търговската комисия на Тайван е изправена пред огромен натиск от страна на местни заинтересовани страни да разреши правната си битка с Qualcomm възможно най-скоро. Пред The Financial Times от организацията споделят, че един от субектите, които настояват за това, е Министерство на икономиката на Тайван, което беше силно засегнато от проблема, след като Qualcomm спря изследователските програми, които финансираше.

"Щастливи сме да потвърдим ангажимента си да лицензираме ценната си интелектуална собственост съгласно принципите за справедливост и доверие.С премахването на несигурността сега можем да се съсредоточим върху разширяването на отношенията ни, които подкрепят тайванската безжична индустрия и бързото приемане на 5G технология", коментира Алекс Роджърс, председател на лицензионния отдел на Qualcomm.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас