Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
10 авг
2018
 
 

ДАЕУ утвърди първите секторни стратегии за е-управление

Агенция „Митници“ и НОИ ще предоставят нови централизирани е-услуги в рамките на секторните стратегии за електронно управление

2117 прочитания

Председателят на Държавната агенция по електронно управление Атанас Темелков утвърди първите стратегии за електронно управление тази седмица – в Агенция „Митници“ и в Националния осигурителен институт.

Агенция „Митници“ планира въвеждане на нови електронни услуги и обвързването им със специализираните информационни системи на АМ, насърчаване на осведомеността и подкрепа на потребителите при ползването на е-услуги и повишаване на тяхната достъпност, Стратегията за е-Митници до 2025 обвързва постиженията на митническата администрация в областта на електронното управление както с националните, така и с европейските стратегически инициативи за модернизиране на митническото законодателство на ЕС, e-Customs и e-Excise - за нова електронна митническа безкнижна среда, за изцяло електронно общуване в митническата област в ЕС.

Секторната стратегия за развитие на електронното управление в Националния осигурителен институт – „e-Осигуряване” 2018-2023 г. и пътната карта за нейното изпълнение развиват визията за сектора в пет стратегически направления. Сред тях са разработване на бизнес модели за автоматизиране на работните процеси, интеграция на регистри, дигитализация на източниците на социалноосигурителна информация; поетапно развитие и въвеждане на Институционална архитектура на НОИ; оперативна съвместимост и междуведомствен обмен на информация и данни с други ведомства, както и централизирано предоставяне на електронни административни и справочни услуги през Единен портал за електронни услуги на НОИ.

През следващите пет години НОИ ще усъвършенства съществуващите си системи в обхвата на Единна информационна система на социалното осигуряване, изграждане и развитие на Интегрирана информационна система за пенсиите и функциониране на цялостно Електронно осигурително досие. До 2023 г. Единната информационна система на социалното осигуряване на НОИ ще бъде свързана с хоризонталните и централизираните системи на електронното управление. Предвижда се и разработване на цялостна Концепция за развитие на Справочно-аналитична платформа на НОИ.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас