Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
08 авг
2018
 
 

Европа прави нов опит да стандартизира зарядните устройства за смартфони

Досегашният подход на ЕК за доброволни действия не постига успех.

1421 прочитания

Европа прави нов опит да стандартизира зарядните устройства за смартфони

От почти десетилетие Европейският съюз се опитва да накара производителите на смартфони доброволно да се съгласят на стандартизирани зарядни устройства. Този подход обаче не постигна особен успех, така че Европейската комисия може би сега ще предприеме по-принудителни действия. „Имайки предвид неудовлетворителния напредък с доброволния подход, Комисията скоро ще стартира проучване, което ще оцени разходите и ползите от различните други опции“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Тези „различни други опции“ могат да включват нови регулации. Несъвместимите зарядни устройства представляват значително неудобство за потребителите и са причината за 51 хил. тона електронни отпадъци всяка година в Европа, установи Комисията през 2009.

Прочетете още: ЕС наложи глоба от 4,3 млрд. евро на Google

Още тогава 14 компании, включително Apple, Samsung и Huawei подписаха писма, в които се съгласиха да използват Micro USB зарядни устройства като стандарт в Европа. Блокът заплаши да въведе регулация по въпроса, но се отказа от това, след като компаниите обещаваха да продължат да работят по стандарта.

Ако изследването препоръча, ЕС може да задължи всички да използват един и същи тип зарядни устройства. Блокът има опит с въвеждането на подобни мерки, отново с цел намаляване на електронните отпадъци. Той принуди производителите да осигурят двугодишни гаранции, които покриват разходите за поправки, включително доставките. Целта е да се намали броя на устройствата и на другата техника, която се изхвърля заради „програмираното остаряване“.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас